24. svibnja 2011.

Curry krem juha od graška sa zobenim vrhnjem i kokosovim mlijekom

Volim grašak, i mladi grašak. Skuham ga svega nekoliko minuta da bude "al dente", a zatim ga ubacim u rižu dugog zrna skuhanoj "al dente" sa pirjanom mrkvom, lukom...
Ne znam da li postoji osoba koja ne voli rizi bizi? :)
Moj rizi bizi uvijek je u kombinaciji sa mrkvom... često dodam malo kurkume da oboji rižu, a osim toga je i vrlo zdrava. Dodam i curry-a da bude malo pikantnosti, pregršt nasjeckanog svježeg peršina na samom kraju da malo osvježi i oživi jelo, i dobijem savršeni prilog, jedan od mojih omiljenih. :-)
Neki dan sam kupila kokosovo mlijeko i nisam baš imala nešto previše namirnica, a trebalo je izmisliti brzinski ručak, ili barem dio ručka. Tako je nastala ova juha, mogu vam reći da sam prvenstveno ja bila oduševljena okusom, a zatim na moju veliku radost i ostali koji su je degustirali. :))
Malo zamrznutog graška, pirjanog luka, začina, zobenog mlijeka koje je dalo tako finu i laganu kremoznost, i kokosovo mlijeko da zapečati sve okuse. Nisam htjela da prevlada njegov okus pa sam pazila na doziranje. :)

Uživajte u receptu! :)

Sastojci za 2 osobe:

250 g mladog ili smrznutog graška
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ žličice curry-a
½ žličice naribanog svježeg đumbira
1 luk
1 režanj mladog češnjaka
100 ml zobenog vrhnja
60 ml kokosovog mlijeka

+malo vode po potrebi
+nekoliko  listića rige ili matovilca

1. Luk narežite na sitne komadiće, režanj češnjaka zgnječite.
2. Ako koristite mladi grašak kojem je trenutno sezona, kuhajte ga najviše minutu, to mu je sasvim dosta, a zamrznuti grašak kuhajte 5 minuta u posoljenoj vodi. Ocijedite grašak te ga isperite pod mlazom hladne vode te stavite na stranu.
3. Zagrijte maslinovo ulje pa zatim dodajte curry na vruće ulje da zamiriše, zatim sjeckani luk te ga posolite. Pirjajte nekoliko minuta pa zatim ubacite zgnječeni češnjak te još kratko pirjajte dok češnjak ne pusti miris.
4.Dodajte 200 g graška (preostalih 50 g sačuvajte za dekoraciju) te pirjajte nekoliko minuta da se svi sastojci povežu, a zatim dodajte zobeno vrhnje i kokosovo mlijeko. Prokuhajte ponovno nekoliko minuta, zatim maknite s vatre, dodajte ½ žličice svježeg đumbira i izmiksajte juhu štapnim mikserom. Doradite okus solju ako je potrebno. Ukoliko vam se čini pregusta možete dodati vode ili još zobenog/kokosovog mlijeka.
5. Vratite izmiksanu juhu na vatru još nekoliko minuta, a zatim maknite s vatre i prije nego li ćete je poslužiti pustite da odmori da se prožmu okusi.
6. Poslužite u zdjelicama sa par kapi maslinovog ulja, kuhanim graškom te listićima rige ili matovilca.
Napomene i prijedlozi:
*Mislim da bi na vrh ove juhice bilo odlično poslužiti i repove škampa popečene na malo maslinovog ulja.. što mislite? ;) Meni se čini jako dobra kombinacija. Slušam ostale prijedloge.. ;)

*Kod naše drage Andree sa bloga Voće i povrće obratite pažnju na još jedan divan recept - juhu od tikvica i kokosovog mlijeka. Ubrzo počinje sezona domaćih tikvica, pa ako ih imate u vrtu svakako nemojte propustiti ovakvu divotu. Iznenadit ćete se kako kokosovo mlijeko daje jedan poseban štih u juhama. :)