23. svibnja 2011.

Sušene jagode i pita od bijelog kukuruznog brašna sa jagodama

Ove sušene jagode su došle na svoje prije više od mjesec dana kad su se na tržnici pojavile uvozne jagode. Nisam pobornik istih i naravno da su mi draže slatke i sočne sezonske, Vrgoračke, koje se trenutno mogu naći na tržnici ili šumske jagode, ali jednostavno sam morala isprobati ovu deliciju. Te pomalo umjetne i čvrste jagode bile su savršene za ovaj uspješan eksperiment koji mi prvi put i nije uspio. Slijedila sam recept od Tartelette i pekla tanko narezane ploške jagoda na 120 C, no ne znam što se dogodilo, temperatura u mojoj pećnici je očito bila prejaka. Drugi i treći put kad sam ih ponovno pekla smanjila sam temperaturu na 100 C, varirala malo na 100 pa na manje stupnjeva  iz straha da se ne prepeku i stavila funkciju ventilacije u pećnici. Dugo im je trebalo da se osuše, nešto više od sat i pol vremena. Treći put sam temperaturu stavila na 100, funkciju pećnice na normalno pečenje i spekle su se otprilike u 1 i pol sat. Vjerojatno ovo ovisi i o vrsti pećnice, neke znaju biti prejake.

Znači, recept ide ovako:
Neoštećene i čvrste jagode narežite na 5 mm debele ploškice i pecite ih na 100 C, oko 1 i pol sat, bez ventilacije. Obavezno ih okrenute na pola pečenja da se obje strane ravnomjeru speku i redovno svakih 15-20 minuta ih provjerite da vam ne bi zagorile. Na bijelom papiru ostati će vam crvene fleke od svježih jagoda. Ako se neke prije osuše, izvadite ih jer bi vam u protivnom moglo ostati pregorenih jagoda. Kad su gotove jednostavno ih spremite u škartoc ili ih sameljite u prah.
Pošto ih jako malo ispadne, najbolje je napuniti 2 lima za pečenje i tako ispeći, ja sam od jednog lima dobila svega 4-5 žlica praha jagoda.
Osim u jutarnjim žitaricama, ovaj prah od sušenih jagoda ima široku primjenu. Možete ga staviti u sladoled od vanilije, razne kolače, torte, pite, kekse, kreme, pudinge.. ma u sve. Meni osobno se strašno svidio kiselkasti okus sušenih jagoda :)).

A recept za slasticu koju sam pripremila tek slijedi.. :))
Inspirirao me ovaj recept.. i mogu vam reć, pečene jagode u prhkom mrvičastom tijestu su taako dobre, požurite jer ponuda sočnih slatkih crvenih jagoda na tržnici je u punom jeku! :-))
Za tijesto pite pečene u okruglom kalupu promjera 20-23 cm trebati će vam:

50 kukuruznog brašna
70 pirovog brašna
2 žlice mljevenih badema
40 g smeđeg šećera (ili 20 g fruktoze)
1 žličica bourbon vanilin šećera ili 1 žličica ekstrakta od vanilije
1 žličica limunove korice (koristila Dr. Oetker) ili kora 1 bio limuna
prstohvat soli
50 g hladnog maslaca na listiće
1jaje

1. Najprije pomiješajte sve suhe sastojke redom navedene, zatim dodajte hladni maslac na listiće i mijesite dok smjesa ne nalikuje na krušne mrvice. Dodajte 1 jaje i formirajte mekano tijesto, ako fali brašna da umijesite tijesto, dodajte ga. Spremite tijesto u hladnjak da se ohladi na 1h. Zatim ga izvadite, razvaljajte između 2 lista prozirne folije te utisnite u odgovarajući kalup. Pećnicu ugrijte na 180 C.

*Pekla sam 2 pite, jednu manju u kalupu promjera 10 cm, i drugu u četvrtastom kalupu 10x22 cm.
Za punjenje:
250 g jagoda

Jagode narežite na četvrtine.

Za posip:
70 g maslaca
50 g smeđeg šećera
30 g brašna
4 žlice praha sušenih jagoda

Šećer, prah od jagoda i brašno pomiješajte te dodajte hladan maslac na listiće, mijesite dok ne dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Spremite u hladnjak do daljnje upotrebe.

Na utisnuto tijesto u kalupu poslažite četvrtine jagoda te posipajte pripremljenim posipom. Pecite na 180 C  20-ak minuta.
Poslužite sa sladoledom od vanilije ili zasebno.