10. svibnja 2011.

Pita od bulgura, špinata i kozjeg sira i šalša od rajčice

Pred nekoliko tjedana pozvala sam svoju dragu prijateljicu na ručak. Pošto obje obožavamo povrće i zdrave obroke nije mi bio ni najmanji problem osmisliti jedan lagani ručak koji neće zahtijevati puno vremena za pripremu, a u kojem ćemo moći uživati bez nekakvih odricanja. :-)
Ovakvu pitu možete pripremiti u bezbroj različitih kombinacija, npr. špinat zamijenite blitvom, blanširanom koprivom, raštikom ili sličnom zelenjavom, a umjesto bulgura koristite kuhani proso, kus kus ili quinou. Poslužite je uz neki fini umak po želji, a možete i ovako uz šalšu od rajčice - umak od rajčice koji se dugo kuha u dosta ulja pa se rajčice blago karameliziraju, dobijete na kraju nešto slično francuskom ratatouille-u (ratatuj).
Sve u svemu, pita je baš baš ukusna (pojela se odmah :)))), lagana i idealna za toplije dane i sigurna sam da ću je ponovno pripremati sa sezonskim povrćem.

Za 2 osobe:
300 g kuhanog bulgura
250 g blanširanog špinata
maslinovo ulje
1 manji luk
1/2 žličice kurkume
3 jaja
svježe mljeveni papar
5 žlica tvrdog kozjeg sira (ili parmezana)

1. Bulgur skuhajte prema uputama na pakiranju, trebat će mu jedno 15 minuta.
2. Luk narežite na sitno, pirjajte ga na nekoliko žlica maslinovog ulja zajedno sa kurkumom i prstohvatom soli dok ne zastakli i kurkukma ne pusti miris, zatim bacite na luk listove očišćenog špinata bez peteljki. Pirjajte dok špinat ne uvene, a zatim maknite s vatre i ohladite. (možete ga kasnije narezati na stinije).
3. Jaja umutite, dodajte procijeđeni i ohlađeni kuhani bulgur, a zatim pirjani špinat, naribani kozji sir i papar. Sve dobro izmiješajte.
4. Vatrostalnu posudu premažite maslinovim uljem te u njoj pecite pitu 20-ak minuta na prethodno zagrijanih 190 C.

 Recept za šalšu od rajčice
1 pakiranje pelata - 500 g (po ljeti naravno samo svježi dolaze u obzir, također 500 g)
1 manji luk
1 režanj češnjaka
1/2 dl crnog vina
1 žličica balzamičnog octa
1/2 žličice majčine dušice ili svježeg timijana, origana..
1 žlica šećera
1 dl ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili običnog maslinovog ulja

Ugrijte maslinovo ulje, ubacite luk narezan na polumjesece, posolite ga i dodajte začinsko bilje, pirjajte kratko dok ne omekša i dok začini ne puste miris, zatim dodajte češnjak zgnječen u pire te sačekajte da i on pusti miris i zacvrči. Dodajte žličicu balzamičnog octa, zatim još malo pirjajte. Ubacite rajčice, dodajte vino i kuhajte negdje 30 minuta na laganoj vatri, podlijevajući vodom po potrebi. Na kraju kada šalšu maknete s vatre provjerite kiselost, ako je kisela dodajte malo šećera. Poslužite sa pitom i uživajte, dobro će doći uz sve to i čaša vina. ;))