2. svibnja 2011.

Torta s kremom od ovčje skute i jagoda sa pjenušcem

Ovo je još jedan dokaz kako sam totalni antitalent za torte. :O Uvijek si nekako isplaniram u glavi kako će izgledati torta, sanjarim o savršeno urednoj torti, ali mi na naravno nikad ne ispadne kako sam si zamislila. Ili mi manjkaju sastojci jer ne kalkuliram dobro, ili nešto treće. Zapravo, bit će da je stvar u  pedantnosti, ja uopće nisam, niti sam ikad bila pedantna. A neke stvari, kao što su torte traže određenu pedantnost i preciznost. Možda je s vremenom postignem. Najveći mi problem često predstavljaju kore i slaganje kora i kreme. Imam ja strpljenja za sve to, ali eto, uvijek nekako ode u krivom smjeru. :)
Dobro je da sam ovu tortu uspjela "sredit"  da izgleda čupavo. Više sreće drugi put. :D
 Sad kad sam se dobro samoizkritizirala,, mogu prijeći na opis recepta. :)
Ova torta je ukusna, lagana, voćna, idealna ljeti kad nam treba nešto da nas rashladi i osvježi, nešto lagano. I namijenjena onima koji vole nježne lagane okuse. Meni su ipak na 1. mjestu čokoladne dekadentne bogate torte, ali nije naodmet ponekad napraviti i nešto ovako laganije. :)
Što se tiče sastojaka, ovčju skutu koji put kupim na tržnici, a vi je možete zamijeniti običnom kravljom skutom ili talijanskom ricottom, pjenušac prošekom. Stavila sam svega nekoliko žlica pjenušca u jagode da ne bih poremetila okus jagoda. No zato sam ih uspjela "pokvariti" sa koricom naranče. Trpam ju svugdje jer aromu naranče jednostavno obožavam u kolačima, no ovaj put sam ipak malo pretjerala.
Biskvit je savršen. Mali krckavi komadići badema u laganom spužvastom biskvitu, nešto što ću sigurno ponovno raditi.
Što se tiče šećera, inače stavljam jako malo šećera u kolače, ponekad agavin sirup, u zadnje vrijeme fruktozu, a kad koristim običan šećer stavljam ga skoro duplo manje, pogotovo ako se radi o čokoladnim kolačima. Nedavno sam dobila na poklon i biljku steviju od svoje drage prijateljice, tj. njezine mame, pa ću uskoro iskoristiti i listiće stevije u kolačima.
Na kraju dojam koji je ostavila torta - svima se jako svidjela, no svi su dali opasku na aromu naranče u kremi :/ tako da vam savjetujem da je ipak izbjegnete. :)
Recept

Za biskvit tj. 2 kore promjera 18 cm:
6 jaja
70 g fruktoze (ili 200 g šećera)
100 g integralnog pšeničnog brašna
100 g sitnih  komadića badema

Žumanjke miksajte sa fruktozom nekoliko minuta dok se šećer ne otopi, dodajte brašno i komadiće badema, zatim bjelanjke koje ste prethodno stikli u čvrsti snijeg. Sve pažljivo miješajte dok se sastojci ne sjedine. Podijelite na 2 djela te svaki pecite zasebno na 180 stupnjeva 10-15 minuta, provjera čačkalicom.

Za kremu:
250 g ovčje ili kravlje skute
500 ml slatkog vrhnja
3 žlice fruktoze
400 g jagoda
4 žlice pjenušca

Ovčju skutu zdrobite vilicom i pomiješajte sa šećerom, slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag, 300 g šlaga pomiješajte sa skutom dok ne dobijete kremu. Jagode narežite na komadiće, pomiješajte sa pjenušcem te ubacite 2/3 jagoda u kremu. Prvi biskvit premažite s kremom, poklopite drugim biskvitom, cijelu tortu premažite preostalim šlagom te odozgo ukrasite s preostalim komadićima jagoda. U slast! :))