28. travnja 2011.

Tamarin voćni kolač

Čim je naša kreativna Tamara sa bloga "Bite my cake" objavila novi recept, odnosno čim sam ga ja primijetila, odmah sam ga krenula radit. Razlog više su bile višnje koje su čamile u hladnjaku i samo čekale da se što prije nađu u kakvoj slastici. :) Nije mi prvi put da radim ovu vrstu kolača, često znam ispeći jogurt kolač koji se priprema po istom principu, biskvit i sezonsko voće odozgo. Idealno je koristiti kiselkasto voće zbog kontrasta sa slatkim biskvitom. Ovo je vrsta kolača koju najčešće nitko ne odbija, a koja odlično posluži kao brzinski desert nakon ručka. :)
Jedina promjena koju sam napravila je dodatak 2-3 žlice soka od zamrznutih višanja u biskvit, malo je poljubičastio tokom pečenja. :D

Toplo vam preporučam ovaj kolač da ga isprobate ako još niste, meni je definitivno puno ukusniji od jogurt kolača, pogotovo uz kuglicu sladoleda od vanilije, uh! I zamislite samo kako bi bio dobar sa šumskim jagodama ili običnim. :)))
p.s.: kolač se fino na vrhu karamelizirao, duže sam ga pekla zbog malog kalupa od 18 cm promjera, preporučam definitivno veći kalup, brže će se ispeći. :) Draga gospođa N. koja živi u Gorskom kotru mi je dala recept za njen prefini jogurt kolač s jabukama (davili smo se u njezinoj verziji, tim više što je bio prisutan taj starinski štih u kolaču - "iskoristi ono što imaš") u koji se stavlja ulje umjesto maslaca. Zanimljivo je da njoj uvijek ispadne ovako, na krajevima kao da je malo zagorio.  Po meni to daje  baš jednu čar. :)
Hvala još jednom Tamari na receptu! :)