27. travnja 2011.

Hvarska torta od rogača - "jela starih barda", Veljko Barbieri, Iće&piće

Ne prođe dan, a da ne prelistam koju od kuharica ili kuharskih časopisa iz svoje minijaturne "biblioteke", makar prije spavanja. To je za mene poput dragocjene knjige kojoj se uvijek vraćam za novu inspiraciju.
I tako listajući stare članke, odlučila sam se malo više posvetiti autohtonim jelima hrvatskih otoka i Dalmacije, općenito hrvatskih autohtonih jela, jela koja nikadd do sad nisam probala. Na tom popisu zasad našli su svoje mjesto stonska torta, hvarski cviti, lumblija, rabska torta, rabski baškotini, starograjski paprenjaci... razne pašticade, Lički presnac, soparnik.. .i  prva po redu torta od rogača. (radila sam za Uskrs i rabske baškotine, ali ne znam iz kojeg razloga, nisu mi uspjeli.)
Ova torta me je toliko privukla prvenstveno radi zanimljive recepture - torta bez brašna, praktički bazirana na samo 4 sastojka.
Veliki sam ljubitelj sočnih torti bez brašna i do sada sam isprobala razne varijante takve torte od rogača ili tamne čokolade, no mogu reć da je ova torta zaista jedinstvena okusom, vjerojatno zbog dodatka prošeka koji se odlično uklapa sa aromom rogača. To je jedna od onih torti koje su se pripremale od sastojaka  većini dostupnima, mljeveni rogač, jaja, šećer i vino - pravi starinski recept.
Toplo vam preporučam vam ovu tortu, ali samo ako ste ljubitelji rogača i malo jačih i bogatih okusa.

Za tortu pečenu u kalupu promjera 18 cm
(recept preuzet iz časopisa Iće&piće, prosinac 2008.):
4 velika jaja ili 5 manja
70 g fruktoze (ili 150 g šećera)
1 i 1/2 dl prošeka
250 g mljevenog rogača
50 g krušnih mrvica (iako sam ih ja izostavila)

Za glazuru:
100 g tamne čokolade 70% kakaa
100 g čokolade za kuhanje
30 g maslaca

1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2. Žumanjke miksajte sa šećerom, mrvice namočite u prošeku, dodajte smjesu od žumanjaka, zatim mljeveni rogač i na kraju snijeg od bjelanjaka, pažljivo promiješajte kuhačom nekoliko puta dok se svi sastojci ne sjedine. Izlijte u kalup koj ste prethodno namastili i obložili papirom za pečenje.
3. Pecite tortu 20-ak minuta, provjerite čačkalicom da li je pečena i pazite da se ne prepeče.
4. Ohladite tortu.
5. Obje vrste čokolade otopite na pari na umjerenoj vatri, sa maslacom, prelijte preko torte i pustite da se skroz ohladi.
Poslužite sa tučenim slatkim vrhnjem ili sladoledom od vanilije. Mislim da bi se dobro uklopio i neki kiselkasti džem na bazi agruma, npr. naranča ili limun.
 p.s.: na ovoj fotki može se vidjeti mrvičasta tekstura torte, moja se mrvila previše, vjerojatno zbog manje količine jaja ili sam je prepekla. Bez obzira, torta je skroz  posebna i jako ukusna. :)