14. travnja 2011.

Pečene trilje od kamena s himalajskom soli i uljem od peršina, usputna riža sa šparogama i tikvicama

 Trenutno, čini mi se skroz neprirodno pisati o ovom jelu koje smo jeli prije 2 tjedna, a koje me strašno asocira na ljeto. Tada je bilo toplije, bilo je puno više sunca nego što ga ima ovih dana,  i svi smo se nekako razveselili proljeću. Danas gledam samo tmurne face po gradu, očito nikome nije po volji hladnoća. Zgrozila sam se nad jučerašnjom prognozom vremena :(. Taman sam prije nekoliko dana sva ushićena zasadila na balkonu cherry rajčice (jer bez rajčica ljeto preživjeti ne mogu, zaozbiljno! ;), jagode i bosiljak. :D Nadam se da neće smrznuti, kažu mi da neće. Origano koji sam prije nekoliko mjeseci kupila lijepo se održao preko zime :), sad mi još fale metvica, timijan, vlasac... i tko zna čega ću se još sjetiti. :) Kad smo već kod povrća, začinskog i samoniklog bilja, neki dan sam po prvi put sadila i luk, te nabrala punu vreču divljeg poriluka kojeg u Gorskom kotru ima na izvoz, ali o tome u nekom od idućih postova.

Prije 2 tjedna trilje nisu bile baš jeftine na tržnici, čini mi se da i inače nisu, 60 kn po kilogramu, no kupili smo ih i  uživali u manjoj količini, onako baš za gušte. :)
Ovdje pročitajte više o trilji ili barbunu, vrlo zanimljiv članak. :)
 I tako, razmišljala sam si kako ih iskombinirati i eto, ovo je rezultat. Ulje od peršina sam popamtila iz nekog od prijašnjih brojeva iće&piće. Vrlo ga je jednostavno napraviti, a i razbiti će monotoniju upotrebe maslinovog ulja kod ribe, nešto malo drugačije, a jako ukusno.
Naravno, himalajsku sol možete zamijeniti običnom solju, a ulje od peršina običnim maslinovim uljem.
Recept:
1/2 kg trilja
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 vezica peršina
himalajska sol ili obična krupna sol
svježe začinsko bilje, npr. origano, timijan, majčina dušica, ružmarin
1/2 limuna, izrezanog na tanke fete
svježe mljeveni papar

Trilje očistite od utrobe, operite ih i posušite ubrusom. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva.
Himalajsku ili pašku krupnu sol sameljite ili usitnite u mužaru (usitnila sam u drvenom mužaru) te posipajte po ribi, začinsko bilje nakidajte također po ribi, popaprite svježe mljevenim crnim paprom, te na svaku trilju stavite 1 tanku fetu limuna. Pecite 10-15 minuta.

Ulje od peršina
Peršin narežite na sitno, pomiješajte ga sa uljem te stavite na skroz laganu vatru. Peršin će se polako pržiti u ulju te pustiti svu svoju aromu i zelenu boju, primijetit ćete kada je skroz uvenuo i popržen, trebat će jedno 10-15 minuta. Maknite s vatre te procijedite ulje, trebalo bi biti zelenije boje. Pečenu ribu poslužite sa peršinovim uljem te torticama od riže i šparoga sa tikvicama.

Riža sa tikvicama i šparogama
Rižot sam napravila uobičajeno, a pri kraju dodala tikvice i šparoge pirjane na maslinovom ulju. Iskreno, ne sjećam se koliko sam čega stavila, sve je bilo brzinski i odokativno, onako usputno kao prilog ribi.
I zato, uživajte kad god imate priliku u triljama od kamena, osim što imaju ovu krasnu elegantnu crvenkasto-rozu rekla bih koraljnu boju, zaista su neodoljive! :)