29. ožujka 2011.

Rižot s roséom i gorgonzolom, muffins sa kakaom i kiselim vrhnjem

Napokon novi post i evo me natrag. :-)
Moja ljubav prema vinu može se primijetiti na popriličnoj količini jela sa vinima na mom blogu. Uvijek me intrigira okus koji se postiže dodavanjem vina u određena jela tokom njihove termičke obrade - često daje finu aromu, a često "ublaži" prejaki okus, kao što je to primjerice kod pirjanih šumskih vrganja. Ako vrganjima dodate malo bijelog vina na samom kraju i pustite da ispari, iznenadit ćete se kako će promijenit okus na još bolje...
Kremaste rižote obavezno pripremam sa malom količinom bijelog ili crnog vina koji svakako pridonose finom okusu kuhanog rižota. Ovaj put odlučila sam se odmaknuti od tradicionalnog dodavanja bijelog vina te ga zamijenila slatkim vinom rosé. Slatkasti  rosé voćnih nota mi se učinio idealnim u kombinaciji sa pikantnom gorgonzolom i nisam nimalo pogrješila. Inače, gorgonzola se odlično slaže sa određenim vrstama voća, najpoznatija je kombinacija kruške-gorgonzola, stoga savjetujem i dodatak krušaka u ovaj rižot, ako vam slučajno što prifali. Poslužite ovaj rižot kao svečano predjelo ili lagano glavno jelo.

U nastavku slijedi recept i za fine muffins s kakao i kiselim vrhnjem - ništa spektakularno ili posebno, ali možda vam dobro dođe kad vam u kući prifali slatkog, a sve što imate je nekoliko "siromašnih" sastojaka. Oplemenite ih nekom finom kremom poput čokoladne "ganache" kreme i dobit ćete fini desert. :)

Recept za  4 osobe:
300 g poluintegralne riže ili obične arborio riže
1 manji luk
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice sušene majčine dušice
2 dl vina rose

cca 1,5 l povrtnog ili mesnog temeljca, vrućeg
4 velike žlice gorgonzole (1 žlica po porciji)
sol i svježe mljeveni papar
4 velike žlice ribanog parmezana (također 1 žlica po porciji)

Luk narežite na sitno, maslinovo ulje zagrijte, ubacite luk, posolite ga, ubacite majčinu dušicu. Pirjajte sve kratko dok luk ne zastakli i ne omekša, zatim ubacite rižu. Kratko pirjajte mješajući. Dodajte vino i pustite da ispari. Zatim začinite solju i paprom, i polako dodavajte vrući temeljac kroz 20 minuta malo pomalo, dok ruiža ne bude kuhana. Rižot nikad ne smije zagorit tokom kuhanja, odnosno nemojte dopustit da zagori, miješajte. Također, rižot ne smije biti niti presuh, mora biti kremasti. Pred sam kraj dodajte gorgonzolu, pažljivo promijepajte da se riža ne bi gnječila i bila mljackava. Servirajte vruće sa nekoliko listića svježeg začinskog bilja (timijan/origano) te 1 žlicom ribanog parmezana po porciji.

Muffins s kakaom i kiselim vrhnjem (bez šećera)
 

Za 12 muffinsa:
Tekući sastojci
100 g omekšalog maslaca
50 ml agavinog sirupa (ili 170 g nerafiniranog šećera)
2 jaja
150 ml kiselog vrhnja
5 žlica mlijeka

Suhi sastojci
250 g pšeničnog polubijelog brašna T850
1 žličica sode bikarbone
2 velike žlice gorkog kakaa
prstohvat soli

Pećnicu ugrijte na 190 C.
Najprije pomiješajte tekuće sastojke, umutite ručno ili mikserom. Ako koristite šećer tada najprije pomiješajte maslac sa šećerom dok ne budu pjenasti, a zatim dodajte ostale sastojke.

Pomiješajte suhe sastojke te sjedinite sa tekućim sastojcima. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu, no nemojte predugo miješati (hvala Tamari na ovom savjetu na koji nisam prije obraćala pažnju.)
Smjesu izlijte u košarice za muffins ili odgovarajuće kalupe i pecite 25-30 minuta, provjera čačkalicom.
Dobar tek! ;)