15. veljače 2011.

Čokoladna torta s aromom po želji, bez brašna i Eklektika u loncu - Iće & piće! :-)


Neki dan mi je bio rođendan pa sam napravila jednu malenu torticu (promjer 18cm). Zapravo, 3 dana prije sam napravila Sachericu, čini mi se vrlo blizu originalnoj recepturi, ali o tome kako sam došla do recepta u jednom od idućih postova, morati ćete se strpiti. :-)) Prelazim odmah na recept, za ovu torticu najprije pišem što će Vam trebati, ja sam iskoristila ono što se našlo u hladnjaku :-)):

Za biskvit pečen u kalupu za torte promjera 18 cm:

  • 75 g čokolade za kuhanje
  • 75 g tamne čokolade 70 % udjela kakaa
  • 50 g smeđeg šećera
  • 3 jaja
  • prstohvat soli

1. Odvojiti žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke miksati sa šećerom dok se šećer bar malo ne otopi, ali ne treba biti bjelkasta smjesa (miksanje se može izbjeći ako se stavi šećer u prahu, a možete i smeđi šećer usitniti u prah u elektronskom mlincu za kavu! ili drugome).
2. Čokoladu otopiti na pari, pričekati da se malo ohladi, ne smije biti vruća.
3. Toplu smjesu otopljene čokolade polako uliti u žutanjke te sve promiješati sa pjenjačom da se poveže.

4. Bjelanjke posoliti prstohvatom soli te ih umutiti mikserom u snijeg.

5. Pažljivo dodati bjelanjke u prethodnu smjesu od žutanjaka i čokolade, pažljivo promiješati da se poveže te uliti u kalup koji smo prethodno namastili te obložili papirom za pečenje ili posuli brašnom.

6. Peći na 180 C 15 minta, pritom paziti da se ne prepeče, čim uronimo čačkalicu u sredinu biskvita i ona je suha, pečeno je!

7. Pustiti da se ohladi, ovakav tip biskvita nije prenosiv niti pogodan za rezanje.

8. Odvojiti kalup od obruča te ga omotati prozirnom plastičnom folijom iznutra, vratiti obruč na kalup. Prozirna folija će nam poslužiti da se krema unutar obruča ne zalijepi za kalup kada ga budemo skidali.


Krema:


  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 g tamne čokolade od 70 % kakaa
  • 1 žlica konjaka, ili ruma
  • *4 žlice marmelade od kestena
  • 2 žlice džema od naranče
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 25 ml kipuće vode

1. Obje vrste čokolade otopiti na pari. Dodati konjak, marmeladu od kestena i džem od naranče, 25 ml kipuće vode, promiješati te ostaviti da se ohladi.
2. Slatko vrhnje umutiti mikserom u šlag.

3. Pažljivo sjediniti tučeno slatko vrhnje sa otopljenom i ohlađenom smjesom čokolade, promiješati tek toliko da se sjedini, dobiti ćemo smjesu nalik pjeni.

4. Premazati pečeni biskvit kremom i poravnati. Spremiti u hladnjak.

Bijeli premaz:

  • 30 ml slatkog vrhnja
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice džema od naranče
  • gorki kakao u prahu za posipati!

Slatko vrhnje umutiti u šlag, dodati kiselo vrhnje te džem od naranče, sve pažljivo promiješati te premazati tortu, na kraju posipati po torti. Spremiti u hladnjak tortu, ili u zamrzivač na kratko, da očvrsnu kreme i još uvijek ne skidati obruč jer bi nam se torta s kremom raspala!

Završni dio:


  • 100 g čokolade za kuhanje
  • papir za pečenje

Kad se torta dobro ohladila, najprije tankim nožem pažljivo odvojite tortu od stranica kalupa jer u protivnom bi vam se sve moglo raspasti kad maknete obruč kalupa s torte. Zatim pažljivo odvojite kalup od torte, ne bi trebalo biti problema s obzirom da je kalup omotan folijom. Od papira za pečenje izrežite traku koja će odgovarati dužini promjera obruča torte te visini kalupa tj. visini torte. Traku premažite sa otopljenom čokoladom, pričekajte par minuta da samo malo očvrsne, ali mora biti još uvijek otopljena. Omotajte traku s čokoladom oko torte te spremite u hladnjak ili zamrzivač, u zamrzivaču se još prije stisne. Izvadite iz hladnjaka te pažljivo odljepite traku s torte. Voila!
Napomene: *Džem od kestena se može kupiti u Italiji u svim trgovinama, a nalazi se na policama gdje stoje marmelade, u Hrvatskoj ne znam gdje bi se moglo kupiti. Predlažem da ga napravite sami kad bude sezona kestena, tako što ćete kestene skuhati dok ne omekšaju, oguliti, usitniti u blenderu te dodati šećera ili slad po želji, srž mahune vanilije te toliko vode da dobijete konzistenciju džema, te sve još malo prokuhati, spremiti u sterilizirane staklenke. U ovom djelu godine kad je gotovo nemoguće nabaviti kestene dobro će poslužiti i kupovni pire od kestena koji je svima dostupan. Ako ne volite kesten, onda ga ovdje izostavite ili zamijenite džemom po želji.

I za kraj još jedna mala vijest, u novom broju hrvatskog gastro časopisa
Iće&piće, u rubrici "Volim kuhati.." možete pronaći članak sa mojih 6 recepata, fotografijama te intervju, a sve pod naslovom "Eklektika u loncu!".