27. siječnja 2011.

Tarte Tatin sa bijelim vinom i Speculoosima

Ovaj fini desert datira negdje od kraja 8. mjeseca 2010. godine.. :-) još kad je sunce grijalo... (eh, što bih trenutno dala za malo ljetnog sunca :-) )

U ovom receptu francuska pita Tarte Tatin je poslužila kao bazna ideja, a budući da smo tad boravili u jednom malenom prekrasnom selu u prirodi nije mi bila dostupna kuhinjska vaga, stoga sam bila prisiljena mjere (i sastojke, jer smo htjeli nešto slatko!) improvizirati. To i nije bilo teško s obzirom da sam koristila mjeru - 1 velika jušna žlica=20 g.

Za one koji možda nisu upoznati s ovakvim načinom pripreme pite, najklasičnija Tatinova pita ili na franc. Tarte Tatin je pita od prhkog ili u nekim slučajevima, lisnatog tijesta i karameliziranih pečenih jabuka, pečena obrnuto od klasičnog pečenja, tako da se jabuke prekriju tijestom. Umjesto jabuka može se ekperimentirati i sa drugim voćem npr. kruškama, ili povrćem kao što je luk, koji je pogodan za karameliziranje.
Ja sam ovoj piti dala malo drugačijeg štiha dodajući joj Speculoos keksiće koje obožavam te sasvim malo bijelog suhog vina pri karameliziranju nadjeva, koje se fino uklopilo okusom i nije nadjačalo cjelokupan okus.
Spoj maslaca, pečenih domaćih jabuka i Speculoos keksića je zaista bio neodoljiv!

Slijedi recept, pišem u gramima..

Za prhko tijesto pečeno u posudi promjera 18 cm:

100 g pšeničnog brašna
60 g maslaca
20 g šećera
prstohvat soli
1 jaje

Nadjev:
4-5 manjih jabuka ili 3 veće
100 g smeđeg šećera
20 g maslaca
10 komada keksa Speculoos, smrvljenih u veće i manje komadiće
1 dl bijelog vina

+ nekoliko žlica šećera za posipati naslagane jabuke

Brašno, sol i maslac pomiješajte u mrvice, dodajte šećer i jaje te oblikujte prhko tijesto. Spremite ga u hladnjak do upotrebe.

Jabuke ogulite (ja sam ostavila koricu pošto su domaće) i narežite na četvrtine. U posudu u kojoj ćete peći kolač naprije stavite šećer i maslac te ga karamelizirajte pazeći da ne zagori, ako je vatrostalna posuda, onda to napravite u pećnici na 180 stupnjeva. Ja sam ga karamelizirala izravno na štednjaku jer sam koristila prikladniju limenu posudu. Nakon što se šećer karamelizirao sa maslacem, pažljivo ulijte bijelo vino i miješajte kuhačom da se umak ravnomjerno poveže. Maknite s vatre, posložite četvrtine jabuka preko umaka i između svakog reda jabuka stavljajte komadiće Speculoosa, malo cimeta i šećera.
Tijesto razvaljajte da pristaje veličini posude te ga pažljivo stavite preko jabuka. Malo pritisnite tijesto pazeći da na krajevima posude nema rupica te da su sve jabuke ravnomjerno prekrivene tijestom. Pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Kad je pečeno, ostavite da se malo ohladi. U tijestu ima dosta maslaca, ono očvrsne tek kada se ohladi. Pitu pažljivo izvrnite na tanjur i guštajte samo ili uz kuglicu sladoleda od vanilije. Najfinija i najšarmantnija je još topla.