6. siječnja 2011.

Piletina sa limunom i origanom i tikvice sa šafranom

Još jedan malo konkretniji ručak. Recept za piletinu sam pronašla u kuharici "200 jela s piletinom", u izdanju Profila. Kuharica je odlična, preporučam jer ima dosta zanimljivih recepata koji će vam poslužiti kad vam ponestane ideja za jela s piletinom. :)

Za 2 osobe potrebno je:
2 x 125 g pilećih prsa
l1 svežanj svježeg i nasjeckanog origana
1/2 limuna, domaći neprskani, narezani na tanke kriške (ukoliko kupovni, odstranite koru!)
sol i svježe mljeveni crni papar
maslinovo ulje

Na svakom komadu pilećih prsa nožem napravite džepiće. Džepiće napunite solju, paprom, stavite 2-3 tanko narezane kriške limuna te sjeckani origano, posolite sa svih strana prema potrebi. Pecite na maslinovom ulju ili na grill tavi dok ne bude gotovo. Možete i popeći najprije na tavi sa obje strane pa dalje peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 10 minuta, prekriveno aluminijskom folijom.
Servirala sam sa kremom od krumpira - kuhani krumpir miksala sa malo mlijeka, putra, soli i muškatnog oraščića. Možete napraviti i klasični pire, bez miksanja.
Tikvice sa šafranom

Tikvice u kombinaciji sa šafranom jedno su od mojih omiljenih kombinacija. Iako kuham sa sezonskim namirnicama, danas se sve vrste povrća mogu pronaći ne samo u supermarketima već i na tržnicama. Barem je tako slučaj sa mladim tikvicama. Ostalom povrću kao što su rajčice ili paprike ne pribjegavam zimi, no tikvice sam ipak ovaj put odlučila "priznat" jer sam se zaželjela zelenila na tanjuru.

Ovako pripremljene tikvice možete poslužiti kao prilog uz meso/ribu i rižu/krupir/tjesteninu i dr.. ja sam ih poslužila uz pilav od basmati i divlje riže, u obliku tortica.
Za 2 osobe:
2 tikvice
maslinovo ulje
sol
0,1 g šafrana (koristila od Nadaline 1 pakiranje)

Tikvice narežite na kockice, zagrijte maslinovo ulje te pržite tikvice dok ne omekšaju, ali na laganoj vatri da ne zagore. Nemojte dodavati sol na početku jer tikvice u tom slučaju puste vodu, ovako će biti pečene i hrskave. Pred sam kraj dodajte šafran, dobro promiješajte te posolite.
Dobar tek!