26. prosinca 2010.

Preporuka - Roscos de vino

Od nekoliko vrsta kolačića koje sam napravila za Božić, specifični španjolski kolačići "roscos de vino" su me se posebno dojmili. Priprema traje svega 5-10 minuta, kolutići se oblikuju od prhkog tijesta te peku cca 20 minuta. Posebnu aromu im daju maslinovo ulje i slatko vino. Budući da se ovdje koristi španjolsko vino Moscatel, ja ga nisam uspjela nabaviti pa sam upotrijebila Marsalu. Marsala je sicilijansko vino i aperitiv koje se koristi i za slastice, primjerice talijanski zabaglione i u ovim kolačićima se izvrsno uklopio.

Zahvaljujem Lani na predivnom i neobičnom receptu i prosljeđujem ga vama uz neke moje izmjene. Vjerujem da će se mnogima dopasti ovaj starinski kolačić. :-)

Original recept
Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
125 g šećera (smanjiti prema ukusu)
180 ml extra djevičanskog maslinovog ulja (koristila sam domaće istarsko koje je dosta intenzivno, mislim da bi blio bolje koristiti neko blagog okusa)
125 ml vina Marsala
20 g mljevenog sezama
1 žličica cimeta u prahu

+ šećer u prahu za posipati pečene kolačiće
Sve suhe sastojke umiješajte, a zatim dodajte tekuće i umijesite prhko tijesto. Razvaljajte ga na 2 cm debljine i režite odgovarajućim okruglim kalupom ili rubom čaše. Zatim napravite rupicu na svakom keksu sa manjim okruglim kalupom ili čepom od boce tako da dobijete kolutiće. Pecite ih na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta. Pustite da se ohlade, a zatim ih uvaljajte u šećer u prahu. Tako spremljeni mogu stajati dugo u limenoj kutiji, a svakim danom su sve bolji! U slast! ;)

Napomene
* Lana navodi u receptu tečni anis koji se može zamijeniti i grčim Ouzo likerom od anisa, ja sam ga izostavila.
* Umjesto Marsale možete upotrijebiti i prošek, dobri poznavatelji vina već će znati naći adekvatnu zamjenu.