28. studenoga 2010.

Lagano slane čokoladne mini pite

Poseban folder u mom računalu pod nazivom ČOKOLADA dovoljno govori o tome koliko volim tu namirnicu. Toliko ju volim da svakodnevno pojedem barem jedan komadić tamne čokolade. To i nije toliko pogubno za liniju, i, iako znam pretjerati, često mi je sasvim dovoljna ta jedna, ali dragocjena kockica. :)

Nedavno sam nabavila fantastičnu kuharicu britanskog kuhara i slastičara, Paul A. Younga, "Adventures with chocolate". Osim samih recepata, ono što me je posebno dojmilo jest to da sam pronašla i jedan mali djelić svojih razmišljanja u njegovom pogledu na svijet čokolade i gastronomije, odvažnosti u eksperimentiranju sa čokoladom i drugim namirnicama. Toplo preporučam svim ljubiteljima čokolade, jer, uđete li u njegov čudesan svijet čokolade, teško da ćete izaći iz njega. :D Od objašnjenja kako nabaviti kvalitetnu čokoladu i na što paziti pri kupovini, o vrstama kakaovca, zatim kako pripremiti kvalitetan ganache, na koji način pravilno topiti čokoladu itd... i naravno poveća količina zanimljivih recepata koji u potpunosti opravdavaju naslov kuharice. Knjiga je i vrlo lijepo ilustrirana, prevladavaju tamno smeđi i zlatni tonovi, lijepe fotografije u rustičnom stilu, i imate osjećaj kao da držite u ruci roman, a ne kuharicu ;).

No, da krenem na tortice, pite ili tartelettes..
Čokoladno tijesto sam već radila u obliku čokoladnih keksa, a ovaj put recept sam malo izmijenila. Punjenje ili čokoladni ganache je zanimljivog okusa radi dodatka soli u maloj količini tako da se ne morate pribojavati da će bit preslano. :D Sol u ovom ganache-u samo dodatno naglašava okus kakaa i daje jednu posebnu notu.

Slijedi recept..

Količina: 8 mini tortica

Čokoladno prhko tijesto
50 zobenih pahuljica
100 g raženog brašna
100 g pirovog brašna
125 g maslaca
50 ml agavinog sirupa
100 g tamne čokolade narezane na vrlo sitne komadiće
40 g gorkog kakaa
1 jaje, umućeno
prstohvat soli
2 žlice brandy-a

Najprije pomiješajte brašna, pahuljice, kakao i prstohvat soli, zatim dodajte komadiće čokolade, maslac na listiće i ostatak tekućih sastojaka. Umijesite prhko tijesto. Utisnite ga u predviđene kalupiće za pini pite tartelette (tartlet) i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva 10-15 minuta. Ostavite da se ohlade i izvadite iz kalupa.

Za čokoladni ganache:
200 g čokolade sa 70 % kakaa
150 g slatkog vrhnja
50 g kiselog vrhnja
50 ml agavinog sirupa
10 g morske soli

Sve sastojke otopite na pari te ulijte u čokoladne tortice. Ohladite u hladnjaku i prije posluživanja izvadite 10 minuta prije na sobnu temperaturu. U slast ;))!