24. listopada 2010.

Torta od čokolade i bundeve bez brašna i šećera/Sugarfree chocolate pumpkin cake (without flour)

Scroll down for english version!
Jednom prilikom sam čitala članak o Francuzu koji sa svojom ženom ima obrt za proizvodnju čokolatina/minjona/čokoladnih tartufa i ostalih čokoladnih delicija. Sve pripremaju sami. U Francuskoj postoji puno takvih malenih obrta, a na proizvodima koji se kod njih mogu kupiti obično piše "fabrication artisanale" što znači da nije prozvedeno industrijski, već se netko potrudio napraviti ta mala remek djela uz pažljiv odabir najkvalitetnijih namirnica - kvalitetnog kakaa itd... Takvi proizvodi naravno drže i visoku cijenu, što je normalna stvar jer se ipak radi o umjetničkom radu.

U spomenutom članku obrtnik je izjavio da isključivo koristi agavin sirup za zaslađivanje svih čokoladnih delicija. Zašto? Pa zato jer je agavin sirup toliko neutralan i blagog okusa da ne narušava onaj iskonski okus kakaa. Zapravo, što više šećera stavite u neki čokoladni desert, to ćete manje osjetiti okus kakaa, logično. To se može primijeniti na mliječne čokolade u kojima ima toliko šećera da zaboravite da uopće jedete nešto što je napravljeno od kakaa. :O
Tako sam dobila inspiraciju za ovu tortu na koju sam iznimno ponosna. Dobila sam točno ono što sam htjela. Sočna torta pudingaste teksture koja spaja čokoladu i bundevu na jedan zanimljiv način. Pogodna za one koji ne smiju konzumirati običan šećer ili one koji su intolerantni na mliječne proizvode. Agavin sirup ne povisuje razinu šećera u krvi, bundeva je sama po sebi zdrava i hranjiva te pridonosi kremastom okusu, jaja drže cijelu smjesu kompaktnom, a kakao je glavni igrač jer njegov okus preuzima skoro sve u ovoj torti pa možemo slobodno reć da se radi o čistoj čokoladnoj torti. :)

Recept za tortu pečenu u okruglom kalupu promjera 18 cm:

podloga
100 g speculoos keksa
3 žlice otopljenog maslaca
1-2 žlice agavinog sirupa

Speculoos kekse razmrvite ili sameljite te pomiješajte sa otopljeni maslacom i agavinim sirupom formirajući kompaktnu smjesu koju ćete utisnuti na dno okruglog kalupa. Kada ste utisnuli i poravnali smjesu u kalupu pecite ju 5 minuta na 180 Celzijvih stupnjeva. Izvadite i malo ohladite.

Krema
300 g pirea od bundeve
2 jaja
60-80 ml agavinog sirupa (kupiti u trgovinama Dm-a na odjelu zdrave hrane)
50 g gorkog nezaslađenog kakaa
1/2 žličice mljevenog cimeta i đumbira, po želji
ili neka druga aroma, npr. korica naranče

1. Da bi dobili pire od bundeve, ako je veća razrežite ju na nekoliko djelova, omotajte cijelu u aluminijsku foliju te pecite oko 1h na 200 stupnjeva.

2.Odstranite koru, sjemenke te meso bundeve izmiksajte u pire i ohladite.

3. Ohlađenom pireu od bundeve dodajte agavin sirup i umućena 2 jaja, umutite u kremu, te na kraju dodajte 50 g prosijanog kakaa te željene začine. Dobro promiješajte ili miksajte dok se kakao ne stopi s kremom.

4. Kremu ulijte u kalup sa polupečenom podlogom od keksa, po vrhu posipajte sa preostalim prosijanim kakaom i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva ili dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne bude suha.
Poslužite samo ili sa tučenim slatkim vrhnjem.

Napomene:
*količinu kakaa smanjite, ukoliko vam se učini da će torta biti prejaka
*agavin sirup u potpunosti zamijenite običnim/muscovado/demerara šećerom ili medom
Recipe in english!

Crust


100 g Speculoos cookies
3 tbsp melted butter
2 tbsp agave nectar (or honey)

Prepare a 18 cm springform pan.

Preheat the oven to 180 C.

Process speculoos cookies until fine and combine them with melted butter and agave nectar. Process until it all comes together (with a food processor or with your hands). Press the dough over the bottom of the springform pan and bake for 5 minutes. Let it cool.

Filling

300 g pumpkin puree
2 eggs
60-80 ml agave nectar
50 g unsweetened bitter cocoa powder
1/2 tsp ground cinnamon/ginger/orange peel!

Mix well all the ingredients, pour the filling over the prepared Speculoos crust and bake for around 30 minutes at 180 C.