14. rujna 2010.

Marmelada od bobica bazge

Ne volim 9. mjesec. Nikad ga nisam voljela. Natrpana obavezama koje guše trenutno moju kreativnost uopće nemam inspiracije da napišem išta pametno nit vremena da smislim "pametan" post, osim da "aploudam" fotku i ispišem recept. Druga stvar, nervira me ovo vrijeme, malo je hladno, malo je toplo, malo je vruće i valjda mi taj prijelaz godišnjeg doba stvara neprestane jutarnje glavobolje i nesanicu.
Neki dan sam osjetila hladnoću prave pravcate (moje najdraže) zime na vrhu jedne planine i sad mi strašno nedostaje ta hladnoća i svježi zrak.Obruč

No, kako kažu, strpljen-spašen ;).

Uglavnom, prije jedno 2 tjedna smo brali bobice bazge (odnosno on se popeo na stablo i dohvatio ih jer su bile previsoko, ipak ja nisam toliko gipka - vidite koja romantika ;D). Nabrali smo 2 vreće, al' pošto je ovo malo zahtjevnija izrada marmelade, bacila sam jednu vreću u smeće jer jednostavno nisam stigla iskoristiti još bobica, a drugi dan su se već ukiselile u vreći.

Nekoliko važnih napomena prije nego li se pozabavite ovom marmeladom:
1. Bobice bazge koje su inače vrlo ljekovite kao i sama bazga nije preporučljivo konzumirati sirove tj. ukoliko nisu termički obrađene! Nuspojave su povraćanje, mučnina, proljev, groznica, zato OPREZ!
2. Obucite najstariju odjeću jer ako se uprskate ovom marmeladom i bobicama Bog dragi neće oprati mrlje.
3. Pripremite se na puno strpljenja koje je potrebno za samo čišćenje bobica od peteljki (sigurno će vam koja ostati) i gnječenje-pasiranje bobica. Bilo bi dobro da imate "kompanjona" koji će s vama odraditi taj posao. ;)
4. Svakako ubacite sok od limuna za vrijeme kuhanja jer u suprotnom marmelada je potpuno bezličnog i čudnog okusa.
5. Zbog istog tog razloga, u marmeladu ukomponirajte i neko drugo voće ili npr. šumsko voće da dobije na okusu.________________________________________

I tako sam krenula sa kuhanjem marmelade. Tog dana nisam imala dostupan internet pa sam kontaktirala osobe koje ga znaju radit i nekako iskombinirala njihove recepte na svoj način.

Recept:
Bobice umiješajte sa šećerom, otprilike da šećer bude u omjeru sa bobicama 1:3. Kuhajte neprestano miješajući 1 h na laganoj vatri. (Sok će se odmah odvojiti od bobica i neki u ovoj fazi odmah ocijede sok, no ja sam to preskočila. )
Nakon 1/2 sata kuhanja ubacite sok od 1/2 limuna, a na kraju kuhanja propasirajte džem. Dobit ćete sirupastu marmeladu, a od ostataka bobica gusti džem koji može dobro poslužiti u kolačima.

Ovu aromatičnu marmeladu intenzivnog okusa možete koristiti kao preljev za razne suhe biskvitne kolače, na sladoledu od vanilije, jogurtu, u zobenoj kaši, kao umak za torte od sira tipa cheesecake, kao boju za kolače - daje lijepu ljubičastu boju.