2. rujna 2010.

Pečeni slani bademi kao "tapas"

Jedan brzinski recept koji sam nekoliko puta isprobala, a koji me oduševio.

Osim meni omiljenog talijanskog snacka - tzv. tarallini (o kojima ću pisati jedan drugi put), pečeni slani začinjeni bademi su pravo otkriće. Minimalan trud, a maksimalan užitak. :D

Bademi, osim što su extra zdravi, pečenjem postaju probavljiviji... Uz to, oni kupovni su dosta skupi, pa je ovo definitivno jeftinije rješenje.

Recept sam djelomično preuzela iz španjolske kuharice "Tapas", što znači da ih možete servirati uz kakav fini aperitiv ili čašu vina, sitni zalogaji poput španjolskih tapasa upravo to i traže.

Kuharica kaže ovako:

Pećnicu zagrijte na 180 C. 225 g badema pomiješajte sa 4 žlice extra djevičanskog maslinovog ulja te ih stavite peći 10-15 minuta. (možete ih blanširati ili ostaviti cijele). Vrlo je bitno paziti da se ne prepeku, čim se počne razvijati miris nemojte ih još dugo peć. Bolje da su manje pečeni, nego da zagore jer su onda gorki i nejestivi.
Izvadite ih iz pećnice i odmah još dok su vrući začinite žličicom mljevene paprike i solju. Ja sam dodala još 1/2 žličice curry-a, a vi možete dodati začine i začinsko bilje prema vlastitom ukusu. Bitno ih je začiniti dok su još vrući! ;)

Scones sa mlaćenicom i šumskim borovnicama

Iako sam ih planirala čuvati do zime za kojekakve kolače, kekse ili cheesecake, potroših i zadnju zalihu zamrznutih šumskih borovnica na recept koji slijedi.. :D

Vjerojatno su mnogi od vas čuli za "scones" - najpoznatija engleska peciva. Naime, radi se o relativno tankom mini pecivu teksture između kruha i keksa koje se peče kratko i na visokoj temperaturi. Zbog toga ga često nazivaju "quick bread" ili brzi kruh. Načinjen je najčešće od brašna ili žitarica poput zobenih pahuljica, a kao jedino sredstvo za dizanje koristi se prašak za pecivo. Scones mogu biti slatki i slani, možete im dodati suho voće, šumsko voće, koštunjičavo voće, a u slanoj varijanti dolazi u obzir sir i šunka.
Scones se u Engleskoj poslužuju za doručak, uz maslac i marmeladu, a vrlo bitan su dio engleske tradicije -poslijepodnevog čaja ili "5 O'Clock tea", kad se još poslužuju uz tučeno slatko vrhnje i šalicu čaja. Više ovdje.

Svoje prve scones sam odlučila napraviti po najjednostavnijem receptu te samo ubaciti borovnice.
Mogu vam reć da sam očekivala puno više od okusa, no čim sam ih gricnula sa domaćim džemom bili su savršeni. To je to, nije zalud pravilo jesti ih sa marmeladom, a vjerujem da su još bolji uz šalicu toplog čaja ;).

Slijedi recept za punu tacnu sconesa..

150 g brašna za dizana tijesta (selfrising flour)
150 g običnog pšeničnog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
55 g hladnog maslaca
300 ml mlaćenice
40 g šećera (povećati količinu po želji jer su sconesi blago slatki)
100 g zamrznutih borovnica
2 žlice mlijeka

Brašno pomiješajte sa praškom za pecivom i soli. Dodajte maslac na komadiće te razmrvite prstima da nalikuje krušnim mrvicama. Dodajte mlaćenicu i šećer, kratko umijesite. Zatim dodajte borovnice te umijesite pažljivo da ih ne zdrobite previše. Razvaljajte tijesto na 2,5 cm debljine te režite kalupom u željene oblike. Premažite ih sa mlijekom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 C, 12-15 minuta (moji su se pekli 15 minuta).

Poslužite uz omiljenu marmeladu/džem i čaj! ;)