22. kolovoza 2010.

Juha od češnjaka pratete Simone

Ovu neobičnu juhu sam pripremila već nekoliko puta po receptu Joanne Harris i Fran Warde, iz kuharice "Francuska kuhinja".
Ono što joj daje posebnu čar je neodoljiv okus i miris pečenog češnjaka na maslinovom ulju koji se polako krčka u pećnici na niskoj temperaturi.
Juha može poslužiti i kao odlična osnova raznoraznim povrtnim juhama, raguima i umacima na bazi mesa ili povrća, a mislim da bi se izvrsno uklopila i u buzare i brudete.
Ako vam se količina češnjaka u receptu čini prevelika, slobodno ju smanjite, juha će biti manje pikantna te manje intenzivnog okusa.

Slijedi recept koji sam ja ipak malo izmjenila te prilagodila svom ukusu.

Za 6 osoba trebati će vam:

6 žlica extradjevičanskog maslinovog ulja
4 cijele glavice češnjaka
25 g brašna
1,5 l vruće vode ili još bolje, povrtni ili mesni temeljac
3 grančice timijana, ili majčine dušice
morska sol
svježe mljeveni crni papar
100 g tankih vermicella (tjestenine za juhu)
poveća vezica sitno nasjeckanog peršina

Zagrijte pećnicu na 140 Celzijevih stupnjeva / plin na 1.

Poškropite lim za pečenje maslinovim uljem. Glavice češnjaka prepolovite poprijeko nekoliko puta da dobijete kriškice ili odvojite režnjeve češnjaka te položite na lim. Pecite ga cca 40 minuta ili više, ovisno o pećnici koju imate, dok ne dobije zlatnu boju i omekša. (U izvornom receptu je navedeno vrijeme pečenja 1 h - 1,30 h, međutim u mojoj pećnici se uvijek prije speče.)
Izvadite češnjak iz pećnice te kad se dovoljno ohladi iscijedite mekanu gustu unutrašnjost. Stavite je u tavu sa preostalom masnoćom koja je zaostala na limu za pečenje. Dodajte brašno te napravite zapržak. Polako ulijevajte vodu ili temeljac mješajući pjenjačom da nestanu grudice brašna. Dodajte grančice timijana ili majčinu dušicu, sol i papar te kuhajte na laganoj vatri 20 minuta. Na kraju maknite grančice timijana, dodatno izradite juhu ručnim mikserom da uklonite eventualne grudice brašna te dodajte tjesteninu. Kuhajte još 3 minute te prije posluživanja ubacite peršin.

Napomene

* Količinu češnjaka prilagodite vlastitom ukusu
* Tjesteninu možete zamjeniti krumpirom, u tom slučaju ga ubacite odmah na početku kuhanja juhe