7. srpnja 2010.

Škartoc pite sa borovnicama

Priča s borovnicama se nastavlja. :)
Dok smo bili u Gorskom kotru toliko sam bila ushićena kad sam vidjela koliko ih zapravo ima. Našla sam se usred šume potpuno prikovana na livadi punoj malih zelenih listića ispod kojih su se skrivale tamno ljubičaste bobice koje kao da su samo čekale mene. Ja potpuno zbunjena i nesposobna o nečemu drugom razmišljati. Dok sam ih brala ideje su počele padatii same od sebe, i ja sam jednostavno morala bar jednu realizirati u djelo isti dan jer bi inače "puknula". :)) A i zna se da ono što napravimo iz trenutne inspiracije i želje ne može ispasti na kraju loše. Vjerujem da tu ima puno veze i energija koju prenosimo na hranu dok je spremamo. Sanjarila sam o mirisu pečenih borovnica sa aromom limuna i vanilije, zarobljenih u mirisnom prhkom tijestu. San se ostvario. :)
Borovnice su mi osobno najukusnije u pečenom obliku. U tom slučaju, najbolje ih je iskoristit za fini džem, pitu, tortu od sira, štrudlu.. a možda i kakva slatko-slana kombinacija sa mesom.

Recept za ove pite neću pisati jer ga se baš ni ne sjećam. :) Pošto nisam imala maslaca tijesto sam napravila od mješavine brašna, ulja, šećera i jaja. U nadjev od borovnica sam dodala malo likera, vanilin šećer i običan šećer po svom guštu i limunovu koricu. Tijesto sam razvaljala, napunila nadjevom te oblikovala rubove s prstima da izgleda poput škartoca. Pekla sam ih cca 25 minuta na 180 celzijevih stupnjeva.
Za svaki slučaj, ukoliko nemate vlastiti recept za prhko tijesto, preporučam da ga napravite na ovaj način.