2. srpnja 2010.

Vrijeme je za borovnice - Osvježavajuća torta (cheesecake) od sira i borovnica

Ovaj put nemam baš neke inspiracije, a bome ni vremena zbog posla da vam pišem o borovnicama, o svojim izletima u prirodu u kojima sam uživala u zadnje vrijeme berući borovnice, vrganje i ostale šumske plodove. . Samo ću podjeliti s vama jedan divan recept za kojeg sam dobila inspiraciju nakon što sam ubrala punu kanticu divljih borovnica u Gorskom kotru. :D
Pritom pokupila par sitnih krpelja koje sam na sreću odmah spazila, vidjela dugačku, ali neotrovnu zmiju po putu, no sve to me nije sprječilo da ponovno odem u prirodu i uživam u plodovima prirode. U životu je ionako sve rizik, zato mi i idu na živce u zadnje vrijeme vijesti i reportaže na televiziji o najezdi krpelja, zmija i drugih životinja, da bi na kraju takve jedne reportaže i sama novinarka izjavila da se radi o potpuno neotrovnim zmijama. No dobro, zato meni televizija i ne treba u životu, samo trpaju ljude nepotrebnim informacijama.

Da se vratim na današnju temu, borovnice osim što su skupe, 30 kn 1/2 kg, meni je i veći gušt nabrati ih sama i onda složiti kakav fini osvježavajući desert. Tako je bilo i ovog puta. Uslijedilo je nekoliko recepata koje kemijam cijelu zimu, ali o tome u idućim postovima.

Ovaj cheesecake sam napravila mami za rođendan i svi smo se oduševili.
Kad bi vam počela opisivati okuse ove torte, nikad ne bi završila s pisanjem. Ukratko, nešto poput fenomenalnog sladoleda od vanilije i borovnica. Još bi se tu našlo nekolicina pridjeva kojima bi opisala okus.
Napravila sam i labneh, i uspio je bez problema, pa sam i njega ukomponirala. Pokušala sam maksimalno izbjeći šećer u torti zamjenivši ga agavinim sirupom. Naime, agavin sirup je idealan zaslađivać potpuno neutralnog okusa i teksture tekućeg meda, a što je najbitnije, niskog glikemijskog indeksa što znači da ne povisuje razinu šećera u krvi. Za sad ga se može nabaviti u trgovinama Dm-a na polici sa zdravom hranom. Nedavno sam pronašla i koricu limuna Dr. Oetker, stabiliziranu na prirodan način sa fruktozom, pa me to dodatno obradovalo. Vjerojatno već idem na živce prodavačicama u bio dućanu sa stalnim upitom: "Jeste li dobili danas bio limune?" :)

Slijedi recept..
Za podlogu od keksa:
200 g keksa McVities sa čokoladom
50 g plazma keksa ili nekih drugih keksa za djecu
1 žlica meda
70 g maslaca

Za kremu na bazi sira i borovnica:
100 g Philadelphie
100 g Labneha (radila sam ga od punomasnog jogurta i punomasnog kiselog vrhnja po Milizcinom savjetu, ispadne našto kao ABC sir)
300 g svježeg posnog sira (npr. svježi sir za kolače)
2 jaja
1 pakovanje-čašica slatkog vrhnja od 180 ml, ne biljno!
2 žlice šećera
1 vanilin Bourbon šećer
1 pakovanje korice od limuna ili korica 1 bio limuna
6 žlica agavinog sirupa
4 žlice meda
2 žlice gustina
400 g divljih borovnica, ako nemate koristite one uzgojene ili kupovne

Za kremu od kiselog vrhnja:
400 g punomasnog kiselog vrhnja
1 vanilin Bourbon šećer

Kekse smrvite i pomješajte sa medom i maslacom, oblikujte u tijesto i utisnite u kalup. Pecite 5 minuta na 180 stupnjeva, ne više od 5 minuta jer lako zagori zbog velike količine maslaca. Maslac možete djelomično zamjeniti i sokom od jabuke ili naranče, za laganiju verziju.anu komadići svježeg sira, iako ne moraju nužno smetati.

Na polupečenu podlogu od keksa rasporedite 150 g borovnica.

Za kremu, pomješajte sve sastojke, a na samom kraju LAGANO umješajte ostatak borovnica, pazite da se ne zgnječe previše dok mješate. Kremu ulijte u kalup te pecite na 170 stupnjeva oko 40 minuta provjeravajući sa čačkalicom ako je gotovo. Izvadite iz pećnice, pustite 10 minuta da se ohladi i zatim rasporedite kremu od kiselog vrhnja. Zapecite na 180 stupnjeva 10-15 minuta.

Cheesecake ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim ga potpun ohladite u hladnjaku. Ja ga često znam staviti u zamrzivač da se brže ohladi, a zatim ga kasnije spremim u hladnjak.