8. lipnja 2010.

Ljetni voćni cheesecake sa aromom bazge

Napokon je zatoplilo. Bazga je u punom cvatu pa sam se u zadnje vrijeme pozabavila izradom delicija od bazginih cvjetova čiju aromu jednostavno obožavam. Postoji li ukusniji sok od onog od bazge koji savršeno osvježava ljeti?? Za mene ne, a vjerujem da će se mnogi složiti s ovom mojom konstatacijom. Još samo da mi je nabaviti parfem od bazge. ;)

Ovaj kolač koji možete vidjeti na slikama jest cheesecake s aromom marelice, bazge, ukrašen džemom od višnje i bazge, te sa tijestom - podlogom od jagoda.
Sve što mogu reć je da sam se ugodno iznenadila okusom - nešto između savršenog sladoleda od vanilije, sira i voća mekane pudingaste teksture.

Slijede recepti, korak po korak do cheesecake-a.

*Džem od višnje i bazginih cvjetova:

Prošle godine sam napravila predivnu marmeladu od jagoda i bazginih cvjetova po ovom receptu.
Međutim, u nedjelju popodne nemoguće mi je bilo nabaviti svježe jagode, pa sam se snašla na drugi način. Zagrijala sam do vrenja kupovni džem Kplus od višnje, ubacila šaku cvjetića bez stabljike, prokuhala nekoliko minuta dok džem nije dobio aromu bazge, te ulila u staklenku. Prijateljica koja ga je probala samo je nadodala:"ovo nije džem od višnje, već od bazge". To je bilo dovoljno. :)

*Džem od suhih marelica i cvjetova bazge

Slijedila sam Brankin recept te samo zadnjih nekoliko minuta kuhanja dodala cvjetiće da puste aromu i spremila u staklenku. Radila sam manju količinu i stavila i manje šećera. Nakon tjedan dana sam džem protisnula kroz sito da maknem cvjetiće, jer je dosta gust.

Voćni cheesecake
Za tijesto u kalupu promjera 24 cm:
150 g brašna
75 g maslaca
4 žlice šećera
2 malo veće jagode, zgnječene!
25 g mljevenih lješnjaka

Brašno mješajte s maslacom prstima dok ne bude nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, mljevene lješnjake te zgnječene jagode toliko da dobijete mekano tijesto. Spremite u hladnjak da se malo ohladi. Izvadite iz hladnjaka i utisnite u kalup promjera 24 cm. Pecite 10-15 minuta na 180 stupnjeva.

krema:
500 g svježeg sira
2 velike žlice creme fraiche ili punomasnog kiselog vrhnja, 20 % m.m.
1/2 čašice slatkog vrhnja (ne biljni za šlag, već mliječni)
50 g šećera muscovado (vaniliziran jer sam umetnula mahunu vanilije, vjerujem da je i to bilo presudno za dobar sladoledasti okus ovog cheesecake-a, i umjesto da koristite umjetne sintetske arome)
60 g običnog kristalnog šećera
*3 žlice džema od suhih marelica i bazge
2 žlice gustina
2 jaja
*po želji sjemenke mahune vanilije dodati

Pomješati svježi sir, jaja, šećer i vrhnja. Mutite/miksajte dok ne bude kremasto. Ako koristite kremasti svježi sir, nije potrebno miksati dugo. Dodajte 2 žlice *džema od marelice i bazge, zatim gustin i opet izmješajte sve. Ulijte u kalup sa polupečenim tijestom te pecite oko 40-50 minuta na 170 stupnjeva. Izvadite te ohladite na sobnoj temperaturi.
Ukrašavanje:
*džem od višnje i bazge
jagode

Rubove torte premažite džemom od višnje i bazge.
Dobro ohladite u hladnjaku prije posluživanja, najbolje preko noći. Kod posluživanja ukrasite kolač svježim jagodama i jednostavno uživajte. ;)
Napomena
*Džem od marelice i bazge možete zamjeniti i običnim.
*Umjesto džema od bazge, kolač možete ukrasiti i poslužiti sirupom od bazge.