6. lipnja 2010.

Punjene lokarde ili plavice

Koju ribu najviše volite jesti i pripremati?

Ja preferiram plavu ribu od bijele jer ima izražajniji okus. Volim je na sve moguće načine..najviše u brudetu, pečenu u foliji u pećnici ili pak na gradelama :D, a prženje u ulju izbjegavam maksimalno jer se riba natopi ulja i to mi nije to. No to ovisi i od ukusa do ukusa.

Lokarda ili plavica (sgomber japonicus colias) je plava riba najbliža skuši po obliku tijela. Ipak postoji mala razlika između skuše i lokarde. Lokarda ima sivkaste pjege na trbušnom i bočnom djelu, dok je kod skuše taj dio tijela potpuno bjelkastosrebrnkast. Druga značana razlika je u oku koje je kod lokarde mnogo veće.

Za vruće ljetne mjesece ovo jelo može biti idealna lagana ljetna večera ili ručak uz čašu vina i neko povrće.
Uh, što volim ljeto! :)

Nisam znala što bi sa komadima lokarda koje smo kupili na tržnici, pa sam poškicala nekoliko recepata na internetu, prilagodila sastojcima koje imam kod kuće i svi smo bili zadovoljni. :)
Lokardu možete zamjeniti i skušama jer su vrlo slične!

Za 2 osobe:

2 veće lokarde (ili skuše)
šaka pinjola
šaka rikule
žličica senfa iz Dijona (može se izostaviti)
šaka naribanog parmezana Parmiggiano Reggiano ili dr.
svježe mljeveni papar i svježe mljevena morska sol
extradjevičansko maslinovo ulje
sok od pola limuna
1 maleni ražanj češnjaka
listići kadulje

Lokarde očistite tako da najprije odstranite glavu, a zatim prerežete na pola po dužini i izvadite sve iznutrice. Glave možete iskorisiti za dobar temeljac. Zatim izvadite pažljivo i glavnu kost, te ostale male kosti u ribi, sa pincetom ili rukom. To treba pažljivije napraviti da ne bi uništili teksturu mesa. Operite ribe pod mlazom hladne vode i posušite ubrusom. Ribe po dužini zarežite na par mjesta sa nožem tako da kad ih budete začinili da se svi okusi prožmu kroz ribu.
U zdjelici izmješajte pinjole, nasjeckanu rikolu i na vrlo sitno narezan češnjak te ostale sastojke. Dodajte samo nekoliko kapi limunovog soka, zatim maslinovog ulja dok ne dobijete gustu smjesu kojom ćete puniti lokarde. Začinite po vlastitom ukusu. Utrobe lokarde napunite smjesom te lagano sa strane pritisnite da nadjev ne iscuri van tokom pečenja. U lokarde odozgo još utrljajte soli, papra, kapi limunovog soka te malo maslinovog ulja. Pecite u foliji u koju ste nabacali nekoliko listića kadulje, 20-25 minuta na 220 Celzijevih stupnjeva dok ne poprime lijepu koricu na površini i ovisno o veličini lokarde. Poslužite uz zelenu salatuili krumpire. Ja sam poslužila uz salatu od radića.