4. lipnja 2010.

Tarte paysanne ili najbolja pita od rajčice

U zadnje vrijeme sam naveliko nasrnula na rajčice! Ok, znam da im još nije ona prava sezona, jer, iako ih je plac pun, one još uvijek nisu crvene kako treba. Nestrpljivo očekujem onaj ljetni period kad će se štandovi na tržnici crveniti od mekanih prezrelih rajčica pelata koje u obliku salate najbolje osvježavaju za vrijeme velikih ljetnih vrućina, pogotovo kad čovjek nema volje nit je sposoban upaliti štednjak od tolike topline.Ovu pitu od rajčica sam napravila jedno 40-ak puta u svom životu, što nije neka velika brojka (ovaj tjedan 2 puta :)). Nije ni mala brojka, s obzirom da sam kuharicu s receptom dobila na dar prije 5 godina. Sad računajte. :) Tko god ju je kušao oduševila ga je, što opet nije toliko čudno jer pita donekle podsjeća na pizzu, samo u profinjenijem obliku.
David Lebovitz je nedavno objavio recept za francusku pitu sa rajčicom kojoj je dodao stariji kozji sir i med. Razmišljajući (čitaj sanjajući) o pripremi ove pite i prije nego li je, na moju radost, David objavio recept, odlučila sam ju i ja napraviti po stoti put, tj. "otvoriti sezonu rajčica" u 2010. g.! Držala sam se izvornog provjerenog recepta za Tarte Paysanne ili seljačku pitu, koju predlažu Joanne Harris i Fran Warde u knjizi "Francuska kuhinja".
Pita od rajčica spada u porodicu francuskih quicheva, ako se smijem tako izrazit :). Prhko tijesto ili pâte brisée (paat brize), te bogati nadjev na bazi povrća i vrhnja, sira itd.. Osim što ćete mnogobrojne vrste quicheva pronaći na svakom koraku u Francuskoj (kao što ćete ovdje u svakoj pekari naići na burek!), quiche je i nešto čime će vas svaki francuski domaćin ponuditi. Po riječima Davida Lebovitza quiche se u Francuskoj ne priprema samo za posebne prilike. Čak i najveća neznalica ili onaj koji ne zna ništa kuhati, znati će vam pripremiti quiche, bar sa kupovnim prhkim ili lisnatim tijestom. Moglo bi se to usporediti sa Talijanima i njihovom tjesteninom. ;)
2008. godina
Prije nego li otiđete Francuzima u goste ne zaboravite ponijeti kakvo dobro vino koje se inače izvrsno slaže sa quichom! (bilo koje preporuke za vino su dobrodošle pod komentarima!)

Za sad vam najtoplije preporučam ovu pitu, gušti su zagarantirani. :)

Za prhko tijesto za kalup promjera cca 30 cm:
200 g brašna
75 g maslaca
25 g masti (može se zamjeniti i maslacom)
1 umućeno jaje

Brašno i maslac razmrvite prstima da nalikuje na krušne mrvice. Dodajte mast i umućeno jaje te formirajte kuglu od tijesta, spremite u hladnjak na pola sata.

Nadjev od rajčica:
10-12 velikih rajčica, što crvenije i mesnatije, to bolje
3 žlice creme fraiche ili punomasnog kiselog vrhnja od 20 % m.m. (creme fraiche ima od 30 % m.m. pa nadalje)
3 žlice senfa iz Dijona
svježe mljeveni papar i krupna sol
svježi listići timijana, origana
extra djevičansko maslinovo ulje

Rajčice zarežite nožem na vrhu i dnu te potopite u kipuću vodu nekoliko minuta. Zatim ocijedite pod mlazom hladne vode te ogulite koru. Narežite ih na tanke ploškice.

Senf i kiselo vrhnje dobro izmiješajte.

Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini te pomoću drvenog valjka prenesite u kalup, poravnajte. Tijesto namažite smjesom vrhnja i senfa, a zatim počnite slagati uokolo ploške rajčice dok ih ne potrošite. Posolite te dodajte svježe mljeveni papar i listiće timijana i/ili origana. Pecite na 190 celzijevih stupnjeva 40 minuta, zadnjih par minuta uključite infra red u pećnici da dobijete hrskavu koricu rajčica. Pokapajte extradjevičanskim maslinovim uljem i poslužite!
Napomene:
*Činiti će vam se da je količina tijesta premalena za navedenu veličinu kalupa, ali razvucite ga maksimalno, u suprotnom povećajte količinu prhkog tijesta ili pecite u manjem kalupu.
*Možete dodati i kakav sir pred kraj pečenja da se fino otopi. Meni je osobno ovakva pita sasvim savršena sama za sebe, bilo koji dodatak smatram da bi narušio okus.
*Posebnost ove pite je i u dodatku vrhnja i senfa koji se savršeno stope sa okusom rajčice i prhkog tijesta.
*Ova količina fotki te oznaka godine ispod jedne fotke kad sam ju pripremila samo opravdavaju moju oduševljenost pitom iz godine u godinu i nezasitnost da je uvijek s istim entuzijazmom i radošću pripremam! :)