28. svibnja 2010.

Šparoge na "1001 način"

Ovo proljeće (kojeg zapravo i nema :( ) sam više nego ikad imala prilike uživati u šparogama i jelima od šparoga. Sve zahvaljujući mom prijatelju, očito strastvenom beraču šparoga i mojoj velikoj volji da ih naučim brati. ;)

Ostalo mi je još malo šparoga u zamrzivaču, al' za sad ću vam predstaviti nekoliko jela koja sam pripremila u zadnje vrijeme. Usput, evo i nekoliko popratnih fotki iz prirode. :)
Kukuruzna pita od šparoga

Šparoge na salatu sa octom od malina
Šparoge sam par minuta prokuhala u vrlo malo vode, posolila, ohladila. Začinila sam ih sa malo extra djevičanskog maslinovog ulja, svježe mljevenim paprom te domaćim octom od malina koji se perfektno stopio sa gorčinom šparoga i time ju ublažio. Savršeno, preporučam za one manje tradicionalne i manje skeptične te spremne na neke nove okuse. :)
Rižot od šparoga
Ovdje nisam previše komplicirala pa jelo izgleda više skromnije, iako to nije. Koristila sam integralnu rižu dugog zrna jer mi je puno ukusnija od one obične, ima taj puni okus i zrno koje se osjeti, te je puno zdravija.

Rižu sam stavila močiti u vodu na nekoliko sati, iako je idealno močiti je cijelu noć, pa time skratimo kuhanje. Manju glavicu luka sam pirjala kratko na maslinovom ulju i žličici maslaca, dodala rižu da zastakli par minuta, zatim malo bijelog vina, te pustila da ispari. Nakon toga dolijevala svako toliko temeljac dok riža nije skoro kuhana i zadnjih par minuta sam dodala prokuhane šparoge. Začinila sa parmezanom i malo maslaca, te popečenim pinjolima. To je to - lagani ručak.
Krem juha od korijena celera, tikvica i šparoga sa Bake Rollsima

E, ova juhica je bila vrlo ugodno iznenađenje. Nemam pojma što sam izvela, ali okusi su se savršeno proželi i bio je to jedan ukusan i zasitan obrok. Bake Rolls sa okusom gljiva su izvrsno poslužili umjesto kockica popečenog kruha. :)
Za 3 osobe:

1/2 manjeg luka
2 režnja češnjaka
1/2 glavice korijena celera
2 manje tikvice
2 šalice narezanih šparoga
maslinovo ulje
kiselo vrhnje ili vrhnje za kuhanje
sol i papar
voda ili temeljac
par komada Bake Rollsa, okus po želji!

Luk posoliti i popržiti na malo maslinovog ulja, dodati češnjak tek toliko da zamiriši. Dodati narezani korijen celera te tikvice. Uliti temeljca da prekrije povrće, posoliti te kuhati na srednje jakoj vatri 20 minuta dok povrće ne omekša. Zadnje 3 minute dodati šparoge te prokuhati. Izmiksati juhu, začiniti još po potrebi te dodati vrhnje. Ja sam dodala 3 žlice vrhnja. Juhu odmah servirati uz Bake Rolls. Dobar tek! :)
Uz ova jela, tu se našla i tradicionalna fritaja od šparoga, no nema fotke jer nije bilo nit vremena za poslikat.