24. svibnja 2010.

Domaći Corny od šumskog voća i čokolade te mediteranski Corny s rogačem

Ove prutiće sam napravila prije nekoliko tjedana i oduševili su me! Ako volite Corny i sličan snack, ovo bi vam se vrlo lako moglo svidjeti. :)

Naravno, smanjila sam maksimalno šećer i masnoće (maslac) u odnosu na one kupovne. Na Jasenkin savjet iskoristila sam tučeni bjeljanjak za povezivanje smjese i na kraju dobila mekane prutiće u zdravoj kombinaciji antioksidanata iz šumskog voća i tamne čokolade.

U kombinaciji pak sa rogačem bili su pravo osvježenje. :)

Za 12 prutića od šumskog voća:

125 g miješanog šumskog voća, ili samo borovnica, kupina, malina
1 žlica Rapadura šećera/Alnatura neprerađeni šećer od trske/obični šećer (ili dozirati po ukusu)
200 g sitnih zobenih pahuljica
2 žlice meda, najbolje neki neutralni npr. cvjetni
1 tučeni bjeljanjak
1 žlica ulja ili maslaca

+po želji suho voće, ili izostaviti

Najprije odmrznite šumsko voće tako što ćete ga malo zagrijati dok se ne otopi, dodajte žlicu šećera, mješajte dok se ne otopi, a zatim sve izmiksajte. Procijedite kroz sito da uklonite preostale koštice. Trebali bi dobiti 150 ml tekućine od šumskog voća.
Sok od šumskog voća pomiješajte sa sitnim zobenim žitaricama i pustite jedno 15 minuta da omekane, dodajte med, žlicu ulja ili maslaca.
Ukoliko vam fali šećera ili meda dodajte po vlastitom nahođenju, a ako vam je smjesa prerijetka dodajte još pahuljica, trebali bi dobiti mekanu smjesu – tijesto koje ćete lako utisnuti u kalup. Možete dodati i kakve arome ili vanilin burbon šećer/sjemenke mahune vanilije.
Smjesu utisnite u odgovarajući kalup da bude 1 cm debljine te pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta dok se malo ne stisne.
Kad je pečeno, malo ohladite i još dok je toplo režite na prutiće, ali obavezno umočite nož u kipuću vodu i obrišite prije svakog rezanja kako bi što ljepše izrezali prutiće.
Za čokoladnu glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
2-3 žlice ulja ili maslaca

Otopite čokoladu sa uljem na pari te umočite prutiće od polovice po dužini, položite ih na rešetku da se glazura stisne.
Mediteranski prutići sa rogačem:

100 g sitnih zobenih pahuljica
3 žlice rogača u prahu (u bio&bio trgovinama po cjeni od 7 kn)
ili 3 žlice običnog krupno mljevenog rogača
2 žlice meda (tu možete koristiti neki izražajnijeg okusa, npr. vrijesak, bagrem, kesten, kadulja..)
1 žličica cimeta
prstohvat soli
1 tučeni u snijeg bjeljanjak
3 žlice mješanog suhog voća (npr. suhe smokve, grožđice)
2 žkice narančinog soka
2 žličice pekmeza ili džema od šljive

+ koštunjičavo voće po želji, bademi, lješnjaci, kikiriki itd..

Sve sastojke dobro promješajte da dobijete kompaktnu smjesu. Ako vam nije dovoljno slatko, dodajte meda ili smeđeg šećera npr. rapadura ili muscovado. Utisnite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje i pecite na prethodno zagrijanih 180 Celzijevih stupnjeva 15-20 minuta.