21. svibnja 2010.

Savijača od kopriva i domaće vučeno tijesto

Najprije se želim ispričati svima koji do danas nisu mogli otvoriti ovaj post jer sam nešto zeznula dok sam ga pisala. Font i neki elementi na stranici su se skroz poremetili i na kraju sam morala sve brisati. Stvarno nisam imala volje, vremena niti živaca sve ponovno pisati, bar ne isti dan, tako da eto, tek sam danas uhvatila malo više vremena.

Da krenemo..
U nedjelju mi je prijatelj donio 2 vrečice svježe ubrane koprive iz Gorskog kotra. :D Nakon dužeg razmišljanja što bi mogla napraviti, odluka je pala na savijaču od koprive i naravno - domaće vučeno tijesto!
(kod mene ne prolaze gotove kupovne kore jer, koliko god ih namočila uljem/maslacom ili nečim trećim prije pečenja, uvijek su presuhe i nikako mi se ne sviđaju, bolji izbor je lisnato zamrznuto tijesto).

Što se tiče pripreme, kore sam razvukla bez problema i bile su tanke poput svile..:D
Savijača je bila vrlo ukusna, jedino sam stavila premalo soli (imam neku fobiju od presoljavanja hrane).
Ma praktički je imala onaj isti okus pite zeljanice koja se donedavno mogla kupiti u Konzumu, sada je više nemaju. :( No dobro, za mene je sada spas ova savijača, sljedeći put ću probati sa keljom ili blitvom umjesto koprive. :)
Da ne duljim, prelazim na recept.. Što se tiče tijesta vodila sam se Monikinim receptom za bučnicu, uz male izmjene.

Za tijesto:
500 g namjenskog brašna za vučena tijesta
5 žlica ulja (pomješala sam maslinovo extradjevičansko i suncokretovo)
malo soli
cca 300 ml mlake vode
+ još malo ulja za premazati tijesto

Brašno prosijte, pomješajte sa prstohvatom soli. Dodajte ulje i mlaku vodu te umijesite mekano tijesto. Premažite ga sa malo ulja i pustite da odstoji pol sata.

Pripremite nadjev:
350 g blanširane koprive
500 g svježeg sira
250 g ABC kremastog sira
1 kiselo vrhnje ili mileram
1 jaje
sol

Navedene sastojke umutite i posolite po ukusu.

Priprema vučenog tijesta:
Lagano pobrašnite radnu površinu (stol sa pamučnim stoljnjakom). Tijesto najprije razvaljajte u svim smjerovima, a zatim ga počnite rukama razvlačiti tako što ćete dlanove provući ispod tijesta te razvlačiti prema sebi. Ako ste dovoljno spretni, to isto možete raditi i "u zraku" tako da uhvatite tijesto i razvlačite ga poput tkanine, ali pažljivo da ne popuca. Kada ste razvukli tijesto preko cijelog stola, odrežite zadebljane krajeve te premažite tijesto nadjevom u tankom sloju i ravnomjerno. Obje strane tijesta zarolajte pomoću stoljnjaka, ali do polovice, da dobijete dvije spojene role. Uzmite tanjurić za kavu te njime režite rolu na manje komade, nikako nemojte rezati nožem. Tanjurić ima tupi rub pa kad zarežete tijesto ono se automatski zatvori na rubu tako da nema straha da nadjev curi tokom pečenja. Ovaj dio možete i preskočiti ako želite da savijača bude u obliku role.
Savijaču premažite listićima maslaca, a možete i zaliti umućenim kiselim vrhnjem ili mileramom. Pecite oko 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva dok savijača ne dobije lijepu koricu.