16. svibnja 2010.

Kukuruzni keksi sa brusnicama i punjenjem od jagoda

Mogla bi provesti sate i dane u izradi ovakvih minijatura i nikada mi ne bi dosadilo. :)

Najbolje od svega je što kod ovakvih stvari možete uvijek improvizirati sa sastojcima (razni tipovi brašna, arome, suho i koštunjičavo voće itd.) jer je baza recepta manje-više ista - brašno, maslac/ulje i šećer/med/slad.
Sastojci za cca 20 kolačića :

150 g polubijelog pšeničnog brašna T 850
100 g kukuruznog brašna
55 g šećera (neprerađeni od trske, Alnatura/rapadura/šećer u prahu)
120 g maslaca
1 žumanjak
6 žlica suhih brusnica
1/2 naranče (iscijediti sok!)
prstohvat soli

za punjenje:
džem ili marmelada od jagode
par kapi limunovog soka

Priprema:
Obje vrste brašna pomiješati sa prstohvatom soli. Dodati hladan maslac na listiće i miješati dok ne bude nalik na krušne mrvice. Zatim dodati sve ostale navedene sastojke i umijesiti mekano tijesto. Dodati po potrebi brašna ako je premekano, ili soka od naranče u suprotnom. Spremiti u hladnjak na 30 minuta.

Pećnicu zagrijati na 180 Celzijevih stupnjeva.
Ohlađeno tijesto razvaljati između nekoliko listova prozirne folije (to činimo kako ne bi morali dodavati brašno čime bi poremetili teksturu tijesta). Maknuti gornju foliju sa razvaljanog tijesta, izrezati odgovarajućim kalupima krugove. Na svaki krug staviti 1 žličicu džema od jagode (koji ste prethodno po ukusu pomiješali sa nekoliko kapi sokaod limuna) te lagano preklopiti drugim krugom tijesta tj. zalijepiti da izgleda kao 1 keks.
Peći 15-20 minuta dok keksi mrvičak ne porumene. Izvaditi i ohladiti kekse.
*Keksi su vrlo mekani i prhki, mislim da je za to zaslužan isključivo narančin sok.
*Ako koristite neprskane naranče dodajte i naribanu koricu naranče, isto vrijedi i za limun koji se još bolje slaže sa jagodama.
*Suhe brusnice možete narezati na sitnije komadiće.