8. svibnja 2010.

Što za ručak?

Nekoliko ideja i jela koja pripremam u zadnje vrijeme, naročito kad sam u žurbi..

Mediteranski špageti
400 g špageta, običnih ili integralnih
2-3 većih rajčica ili 200 g mini rajčica
500 g ricotte, ili skute
nekoliko žlica odkoštićenih maslina iz ulja, ili pečenih maslina
pesto po želji, od rikule ili od bosiljka
svježe začinsko bilje po želji, ili sušeno začinsko bilje npr. origano

Ricottu izmrviti ili zgnječiti sa vilicom. Rajčicu narezati na manje kriške. Špagete skuhati u puno slane vode "al dente". Ocijediti, pomješati sa ricottom, pestom, rajčicom, popapriti i posoliti o potrebi te izmrviti odozgo začinsko bilje. Odmah poslužiti.

Penne sa pestom od rikule
penne ili neka druga tjestenina
120 g rikule
100 g pinjola
120 g parmezana
2 češnja češnjaka
1,2-2,4 maslinovog ulja

Sastojke za pesto usitniti mikserom ili u mužaru te pomješati sa skuhanom i ocijeđenom tjesteninom.
Rižot od blitve
300 g već skuhane blitve
250 g riže Arborio za rižot, ili integralna po želji
1 manj luk
sol i svježe mljeveni papar
povrtni temeljac
parmezan Grana Padano, Parmigiano Reggiano ili ovčji sir
žličica maslaca

Blitvu blanširati i narezati na manje komade.
Luk narezati na sitno, pirjati na malo maslinovog ulja dok postane staklast i zatim dodati rižu, malo propirjati, začiniti sa soli i paprom i dolijevati vrući temeljac po potrebi dok riža ne omekani. Zadnjih 5 minuta kuhanja dodati blitvu, promješati i na samom kraju dodati parmezana i žličicu maslaca.

Rižot s crvenim radičem i crnim vinom
Mislim da bi ovo bilo dovoljno za večeras. ;)