2. svibnja 2010.

Kukuruzna pita sa šparogama

Prije nekoliko dana bila sam u šparogama. Iskreno, nikad do sad ih nisam brala i nisam imala pojma kako se beru. Zahvaljujući jednom prijatelju i to sam naučila! Hvala L.! :))

Kako to obično kod mene biva, određene, najčešće zdrave i zanimljive namirnice me inspiriraju na neke potpuno nove recepte. Tako mi se i prevrtalo u glavi kakva bih jela mogla pripremiti od tih šparoga kojih je zaista bilo puno, oko 1/2 kg. :D

I tako nakon podužeg razmišljanja (a možda i sanjanja šparoga ;) ) odlučih se za ovu zanimljivu pitu.
U piti nema ni grama maslaca. Nisam ga imala gdje kupiti na 1. maj. Na svu sreću, naišla sam na Maslinkin recept za kukuruzni quiche s rikulom i rješen problem. Recept sam malo izmjenila jer nisam imala sve potrebne namirnice.
Za tijesto treba vam:

100 g kukuruznog brašna
80 g polubijelog brašna T850
1 jaje
65 g kiselog vrhnja
cca 50 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice maslinovog ulja
sol

Najprije pomješajte obje vrste brašna i sol, zatim dodajte ostale navedene sastojke i umjesite mekano tijesto. Razvaljajte ga između nekoliko listova prozirne folije i utisnite u odgovarajući kalup ili manje kalupiće. Izbockajte tijesto vilicom i stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
Za nadjev:
100 g očišćenih šparoga
3 jaja
70 ml mlijeka
50 g parmezana Grana Padano, može i Gouda ili neki drugi topivi sir
30 g Goude
50 g zrna kukuruza iz limenke/staklenke (staklenka kao ambalaža je puno zdravija varijanta)
1/2 žlice Provansalske mješavine začinskog bilja ili samo origano/bosiljak/timijan..
sol i svježe mljeveni papar

Za nadjev pomješajte sve navedene sastojke, najprije tekuće, zatim dodajte suhe.

Pećnicu prethodno zagrijte na 180 Celzijevih stupnjeva.

Nadjev ulijte u kalup sa tijestom, posipajte odozgo sa ribanim sirom i pecite pitu oko 20 minuta.

*Zadnjih nekoliko minuta pred kraj pečenja uključite funkciju gornjeg infra reda u pećnici da bi nadjev odozgo dobio zlaćanu boju.
Poslužite isključivo uz dobro društvo i dobru glazbu! ;))