28. travnja 2010.

Šalša od pamidora

Ovaj mjesec u sklopu mjesečne bloger igrice FBI rukavice istražujemo Gastro divin blog. Moram reći da sam ga dosta istražila u nekoliko navrata i malo je reći da sam oduševljena receptima. Od nekolicine recepata, neki poput palačinka od tikvica, sataraša i šalše od pamidora su me vratili skroz u djetinjstvo. Pogotovo palačinkice od tikvica ili kako ih mi zovemo, polpete od tikvica koje je mama spremala vrlo često, ali bez feta sira. Sataraš je isto tako bio nezaobilazno jelo ljeti, najčešće u kombinaciji sa rižom.
Drugo što me oduševilo su torte i kolači kojih stvarno ima da ti pamet stane. Stvarno se divim, a za sad pikiram Ferrero Rocher tortu, samo čekam priliku za nečiji rođendan pa da je onda napravim. Imam osjećaj da jako podsjeća na Ferrero čim su u pitanju napolitanke, nutella i lješnjaci u kremi.
Prelazim na riblja i vegeterijanska jela.. dosta toga vrlo slično spremam.. ono što sam htjela probati nisam stigla, ali bez obzira, kad budem spremala ribu svakako ću konzultirati Gastrodivin blog. I mesna jela su me oduševila, jedino rijetko kad jedem meso.

I tako mi je u biti najveći izazov bio napraviti slavnu šalšu. Nakon brojnih polemika i komentara sa Majinog bloga, nisam bila mirna i morala sam je napraviti, s time da sam se konzultirala s nonom. Ona je tu šalšu napravila mali bezbroj puta i čisto me zanimalo da li se šećer stavlja na kraju ili tokom kuhanja. Napomenula mi je isključivo staviti šećer na samome kraju, cca 1 žličicu, ovisi o količini. Ja sam ga stavila tokom kuhanja tek toliko da vidim, međutim kiselost je i dalje bila prisutna. Kada se šalša skuhala još uvijek je bila blago kisela, a kad sam dodala šećer kiselosti ni traga! Šalša je baš postala onakva kakva i treba biti - blago slatkasta, a komadići pomidora su se topili u ustima kao putar. To je bilo to.

Original recept za šalšu
Pišem recept uz neke moje sitne izmjene, iako je sve skoro isto kao i na gastrodivinom blogu:
700 g pomidora
1 manji luk
2 režnja češnjaka
1 manja vezica peršina
1/2 dl ulja, maslinovog, a može i suncokretovo
malo soli
prstohvat svježe mljevenoh papra
1 žličica šećera
malo vegete po želji

Postupak:
Luk sam narezala na kolutiće, posolila i stavila pirjati na maslinovom ulju na laganoj vatri. Nakon 10 minuta sam dodala nasjeckane na vrlo sitno 2 režnja češnjaka i peršin. Još malo pirjala, a zatim dodala oguljenu rajčicu na komadiće. Posolila, popaprila, dodala malo sušenog timijana i malo šećera i pirjala oko sat vremena. Na samom kraju sam dodala žličicu šećera te samo ukrasila bosiljkom.
Ovakva šalša je idealna kao baza za razne brudete, uz rižu "in bianco", tjesteninu, ili recimo moja nona je često posluži uz palentu krumpiricu - kukuruznu krupicu kuhanu sa gnječenim krumpirom koja se puno jede u Primorju, a vjerujem i u Dalmaciji, ispravite me ako grješim. :)