17. travnja 2010.

Tagliatelle del vignaiolo

Ako ćemo birati između bijelog i crnog vina, preferiram crno. A ako ćemo birati između jela sa crnim ili bijelim vinom, nakon ovog recepta definitivno još više preferiram crno vino.

Recept sam pronašla u prošlogodišnjem broju talijanskog časopisa Cucina Italiana. Radi se o domaćoj tagliatelle tjestenini sa dodatkom crnog reduciranog vina. Vino zaista daje ovakvoj tjestenini jedan poseban, rekla bi, pikantan okus. Uz dodatak umaka od rajčice ovo postaje jedno perfektno predjelo. Uz dodatak kobasica koje se dodaju u umak kao što je navedeno u receptu poslužit će kao posebno i neobično glavno jelo.

Prelazim na recept, ali prije recepta stavljam link sa video prikazom izrade domaće tjestenine na autohtoni način kako to rade talijanske bake ;), pogledajte, vrlo je interesantno, tako da nema šanse da ne uspijete napraviti tjesteninu:

http://www.youtube.com/watch?v=8T-JV1KsAYc

Tijesto za tjesteninu za 4 osobe:
150 g polubijelog brašna T850
150 g suhog crnog vina
75 g pšenične krupice - griza
50 g kukuruznog brašna
1 i 1/2 jaje (znam, količinski zvuči smiješno, ali u časopisu je navedeno za 8 osoba, prepolovila sam sastojke)
1/2 žumanjka
10 g maslinovog ulja
sol i svježe mljeveni papar

Za izradu tjestenine: Najprije crno vino kuhajte na laganijoj vatri dok se ne reducira na pola, oko 10 minuta. Ohladite vino.
Pomješajte obje vrste brašna sa pšeničnom krupicom, soli te malo svježe mljevenog papra, napravite u sredini udubinu te ubacite jaja, 10 g maslinovog ulja i ohlađeno crno kuhano vino. Dobro izradite - umjesite tijesto dok ne bude lijepo mekano i podatno za razvaljati. Spremite u hladnjak na jedno 30 minuta. Izvadite iz hladnjaka, premjesite i razvaljajte na 2 mm debljine. Ako ste pogledali filmić mogli ste primjetiti da tijesto mora imati malene rupice, tad je spremno za daljnje oblikovanje. Takvo vrlo tanko razvaljano tijesto pustite da se suši jedno 15 minuta. Omotajte tijesto do pola u rolu, zatim donju stranu tijesta isto do pola te režite rezance. Ako ćete ih odmah kuhati možete ih umotati u gnijezda i tako ubaciti u kipuću zasoljenu vodu, u protivnom nemojte jer će vam se dogoditi ono što se meni dogodilo ako duže stoji – sve se sljepilo! :O
Za umak trebat će vam:
250 g kobasica
100 g pasirane rajčice (pelati)
50 g maslaca
1 ljutika ili 1 manji luk
nekoliko listića svježe kadulje
nekoliko grančica svježeg timijana
manja grančica svježeg ružmarina
vezica peršina
1/2 čaše suhog bijelog vina
povrtni temeljac
malo ljute papričice
žličica šećera

Narezanu ljutiku pirjajte na malo maslinova ulja, dodajte žlicu hladne vode te malo narezanog svježeg začinskog bilja – peršina, timijana i iglica ružmarina. U drugoj posudi pržite kobasicu (koju ste prethodno narezali na manje komadiće-ploškice) sa malo svježe kadulje, ružmarina i timijana nekoliko minuta. Dodajte ljutu papričicu, pola čaše bijelog vina, prokuhajte i sve pomješajte sa pirjanom ljutikom i začinskim biljem iz druge posude. Zatim dodajte umak od pomidora, dodajte malo šećera po potrebi, začinite još po ukusu, i na kraju zalijte sa malo povrtnog temeljca. Kuhajte 10-ak minuta te nakon toga pomješajte sa kuhanom i netom ocijeđenom tjesteninom, vratite na vatru 2 minute da se okusi dobro prožmu te odmah poslužite.
Inače, Talijani kažu da je mala tajna u dobrom umaku od rajčice dodati kapić crnog vina za vrijeme kuhanja. Po tome sam skužila zašto se ova tjestenina sa svojom aromom crnog vina izvrsno slaže sa umakom od rajčice. Ako ste vegeterijanci kobasice možete i izostaviti, meni osobno se više svidjela ova dolje verzija bez kobasica. :)