17. ožujka 2010.

Chocolate butterscotch meringue tartellette

Ne znam da li ste primijetili, ali Kraš je nedavno (bar tako sam ja primijetila) izbacio na tržište novi okus Dorina čokolade - butterscotch. Butterscotch je inače vrsta karamele na bazi maslaca, tamnog šećera i slatkog vrhnja. Butterscotch karamelu je prvi puta kreirao i počeo sa proizvodnjom Samuel Parkinson 1917. godine, u Doncasteru u Engleskoj. Tako je danas i najpoznatiji Parkinson's Doncaster Butterscotch u obliku karamel bombona. Što se tiče lingvističkog značenja i nastanka same riječi butterscotch, to scotch na engleskom znači "odsjeći", a pošto se karamela dok je topla reže na komadiće, otud vjerojatno naziv.
Ove butterscotch tortice su bile začas gotove. U 15 minuta sam napravila čokoladno prhko tijesto, nisam čekala da se ohladi i odstoji i to nimalo nije smetalo uspješnosti tortica. Dok su se pekle tortice otopila sam butterscotch čokoladu, dodala par žlica krem sira tek toliko da punjenje bude kremasto kad se ohladi i pošto mi je ostao bjelanjak sjetih se napraviti meringe ili "oblačke". :)
Ne znam ja što sam ja to uspjela umutiti unutra, ali ispale su - malo je reć - savršene!!, kako meni tako i onima oko mene! :D Baš sam stvarno ostala "paf"! :)) Sljedeći put radim duplu količinu! :D

Znači, za 6 tortica će vam trebati:
50 g polubijelog brašna T850
50 g raženog brašna
30 g muscovado šećera
prstohvat soli
65 g maslaca
1/2 žumanjka (e, da, jer za 12 tortica treba 1 žumanjak, a ja sam prepolovila recept)
25 g gorkog kakaa u prahu
par žlica vode

Brašna, sol i šećer pomješajte sa maslacem da dobijete nešto nalik krušnim mrvicama. Zatim, dodajte žumanjak i par žlica vode toliko da možete formirati tijesto te prosijani kakao. Oblikujte prhko mekano tijesto. Razvaljajte tijesto između par slojeva prozirne najlonske folije, to nam služi da ne moramo dodavati uzastopce brašno na radnu površinu dok valjamo tijesto jer ono na kraju može deformirati i isušiti prhko tijesto i same tortice. Utisnite listove razvaljanog tijesta u kalupiće, odrežite višak tijesta na krajevima. Pecite na 180 stupnjeva 10-15 minuta. Izvadite iz pećnice i ohladite.

Za kremasto čokoladno punjenje:
150 g butterscotch Dorina čokolade
5 žličica ricotte ili nekog drugog kremastog sira ili 2-3 velike žlice
1 žlica mlijeka

Čokoladu otopite na pari, dodajte sir i mlijeko, promješajte. Košarice napunite kremom.

Za meringe ili "oblačke":
1 bjelanjak
50 g šećera
1 žličica tekuće arome vanilije

Bjelanjak miksajte sa šećerom i tekućom vanilijom dok se šećer skroz ne otopi. Ne smiju biti prisutna zrnca šećera. Prekrijte tortice snijegom tj. meringom te zapecite dok malo ne potamni na 180 Celzijevih stupnjeva. Trebati će otprilike 5-10 minuta.

Rezultat:
Vrlo čokoladne tortice, čokoladno prhko tijesto sa tekućom ukusnom čokoladnom kremom i zanimljivim oblačkom. :D
Opaska:
Prva mi je najljepše ispala, a ove ostale meringe su malo zagorile. :/ Naime, za ove ostale sam uključila infra red u pećnici da se samo zapeče meringa odozgo, otišla za drugim poslom, vraćam se, i dobro da sam ih na vrijeme izvadila iz pećnice. Ništa, skinuli smo prvi sloj zagorjele meringe i pojele su se sve tortice.

*Možete na kraju dodati i koju svježu jagodu za kontrast okusa i uživanje zagarantirano! :D