14. ožujka 2010.

Chocolate chip Manhattan cheesecake

Ovaj recept već dugo čami obilježen šarenom naljepnicom u talijanskoj kuharici "Dessert" i već je bilo vrijeme da ga napravim. U originalu se zove manhattan cheesecake i nekako mi se čini da je dosta sličan originalnoj recepturi zbog dodatne kreme od kiselog vrhnja koja se dodaje na kraju i zapeče te umaka od brusnica. Ipak, napravila sam neke izmjene dodavši komadiće čokolade i glazuru od "slatkog od šumskih jagoda" umjesto tradicionalnog umaka od brusnica. Okus kreme me dosta podsjetio na sladoled od vanilije sa komadićima čokolade tj. na stracciatellu.
Kako god, svima se jako svidjelo pa toplo preporučam svim ljubiteljima osvježavajućih torti na bazi sira i općenito cheesecake-a. :)

Za biskvitnu podlogu koju ćete peći u kalupu promjera 20 cm trebati će vam:
200 g integralnih keksa npr. McVities ili nekih drugih, vama po volji
85 g maslaca

Za 1. kremu, na bazi sira:
400 g mascarpone sira (iako sam koristila samo Philadelphiju)
2 jaja
100 g šećera
1/2 žličice tekuće arome vanilije
60 g čokolade za kuhanje ili kupovnih čokoladnih kapljica

Za 2. kremu, na bazi kiselog vrhnja:
400 g kiselog vrhnja
40 g šećera
1 žličica tekuće arome vanilije

Za glazuru:
55 g šećera
4 žlice vode
250 g sviježih ili zamrznutih brusnica
1 žličica škrobnog brašna - gustina

ili:
nekoliko žlica slatkog od šumskih jagoda

Kekse sameljite ili smrvite te pomješajte sa maslacem dok ne dobijete nešto nalik tijestu. Utisnite u kalup.

Jaja umutite sa šećerom, dodajte aromu vanilije i mascarpone sir i mješajte dok ne dobijete kremu. Čokoladu narežite na manje komadiće i umješajte u kremu od sira.
Kremu izlijte u kalup sa utisnutim keksima i pecite na prethodno zagrijanih 190 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne vidite da se krema stisnula. Zatim izvadite iz pećnice te pustite da se hladi 20 minuta. Pećnicu nemojte gasiti.

Kiselo vrhnje pomješajte sa šećerom i vanilijom te prelijte preko pečene torte. Zapecite u pećnici na 10 minuta. Pustite da se ohladi u pećnici i spremite u hladnjak najmanje 8 sati ili na cijelu noć.

Za glazuru: šećer zakuhajte sa 2 žlice vode dok se ne otopi, dodajte brusnice. Kuhajte samo 1-2 minute te maknite s vatre. Žličicu gustina pomješajte sa preostale dvije žlice vode te dodajte kuhanim brusnicama, prokuhajte dok se malo ne zgusne te maknite s vatre i ohladite.

Tortu premažite sa slatkim od šumskih jagoda ili je poslužite sa gore navedenim umakom od sviježih brusnica.

*Moj kalup je promjera 23 cm tako da je torta niža od originala, a količinu kiselog vrhnja sam smanjila upola pa se niti ne primijeti na slikama.
*Ako ćete raditi u originalu, izostavite komadiće čokolade i slatko od šumskih jagoda te prelijte umakom od brusnica.
*Tortu izvadite iz hladnjaka sat vremena prije nego ćete je poslužiti.