7. ožujka 2010.

Bonèt

Ako mislite da ste do sad probali savršeni puding od čokolade, varate se! ;)))

Predstavljam vam bonet [bu'n
ɛt] - poznati piemontski i tradicionalni puding sa amaretto keksima i kakaom.


Inače, radi se o vrlo starom receptu čiji počeci sežu još u 13. stoljeće kada se njime častilo bogato plemstvo na svojim banketima. Na piemontskom jeziku riječ bonet označava šešir, a u antici je označavao i kapu za spavanje. Postoji nekoliko teorija o nastanku i povijesti ovog kolača. Ipak, dvije su najpoznatije. Jedna tvrdi kako je ovaj kolač dobio ime po duguljastom bakrenom kalupu u kojem se pekao - "bonèt ëd cusin-a" - tal. "cappello da cucina" (kuhinjska kapa) ili "berretto del cuoco" (šešir kuhara). Ovo objašnjenje se nalazi u pijemontsko-talijanskom rječniku Vittoria Sant'Albina iz 1859. godine. Druga predpostavka nas vodi u brdovito mjestašce Langhe u djelu Piemonta gdje tamošnji stanovnici tvrde da kolač ima takav naziv isključivo iz razloga što se uvijek servirao na kraju obroka, kao nekakav cjelokupni zaključak svega onoga što se pojelo prije tj. kao desert. Isto tako, na odlasku od kuće ili neke lokalne birtije svatko bi obavezno uzeo i stavio šešir ili "bonet" na glavu. Treba napomenuti da postoje dvije vrste boneta - prvotna i tradicionalna verzija, tzv. bonet alla monferrina, bez kakaa koji je tada bio još uvijek nepoznat Europljanima. Tek sa otkrićem Amerike i pojavom kakaa u 15. stoljeću nastaje bonet kakvog danas poznajemo. Daljnjem razvoju pijemontskog boneta zasigurno je pridonijela i pojava orašastih plodova bez kojih ne bi bilo niti današnjih amaretto keksa, još jedan pijemontski specijalitet o kojem ću govoriti ipak jednom drugom prilikom. Amaretto keksi daju ovom pudingu jedan specifičan gorkasti okus ponajviše zbog udjela "armellina" ili jezgri koje se nalaze unutar bademastih koštica marelice i koje su glavni sastojak amaretta i amaretto likera.
Priprema buneta je vrlo slična, možda i identična pripremi rožate. Ključni dio uspješnosti je u pravilnoj pripremi karamela. E tu sam malo zeznula stvar jer nisam uspjela karamel brzinski rasporediti po cijelom dnu vatrostalne posude pa se na sredini stvorio jedan krug i tako sam stavila peći. Mislim da okusu to nije nimalo smetalo jer je Bonet ispao savršeno, jedino je malo neuredan što možete vidjeti na fotkama. Raditi ću ga sigurno još puno puta i to u nekim drugim okusima tako da za prvi put sam jako jako zadovoljna.

Slijedi recept za 8 osoba:
4 jaja
170 g šećera
50 g amaretto keksa samljevenih u prah (vrlo lako ih je zdrobiti ručno ili sa valjkom)
50 g gorkog kakaa ili običnog kakaa u prahu
500 g mlijeka (u receptu je navedeno baš u gramima pa sam i ja tako izvagala)
2 žlice ruma (može se zamjeniti i jakom crnom kavom ili likerom od kave!)
korica 1 limuna po želji

Priprema
Najprije napravite karamel. 100 g šećera i 2 žlice vode otopite na laganoj vatri dok ne bude zlatne boje poput karamela. Pažljivo još dok je vruć ulijte u odgovarajući pravokutni kalup da se ravnomjerno rasporedi, ja sam koristila vatrostalni kalup, dobro će poslužiti i mali kalupići ili oni za puding ili kuglof.
U drugoj posudi pomješajte 4 jaja sa ostatkom šećera, al nemojte previše mutiti niti miksati. Zatim dodajte mljevene amarette, prosijani kakao, rum, koricu limuna te mlijeko, Još jednom blago izmješajte te ulijte u kalup s karamelom. Posudu s pudingom smjestite u veći lim za pečenje u koji ste ulili vruću vodu toliko da prekrije polovicu kalupa s pudingom. Pecite, odnosno kuhajte sat vremena na 180 Celzijevih stupnjeva. Puding je gotov kad provjerite sa čačkalicom i kada na njoj nema tragova pudinga. Puding skroz ohladite u pećnici i tek onda ga izvrnite na tanjur te dobro rashladite u hladnjaku par sati. Ukrasite sa mljevenim i cijelim amaretto keksima i jednostavno uživajte u trenutku. ;)

P.s.: ako imate poteškoća u pronalaženju i kupnji amaretto keksa, na internetu ima nekoliko domaćih recepata!