19. veljače 2010.

Salata od matovilca sa octom od maline

Na ocat od maline sam nekoliko puta naišla surfajući po netu i nekim kulinarskim stranicama, uglavnom na francuskim stranicama. Ovu deliciju moguće je kupiti u Francuskoj, ali pošto nitko od nas nije u mogućnosti da "skokne" do Francuske, predlažem da ga napravite sami. Vrlo jednostavno, a krajnji rezultat...hmm...ne moram niti govoriti.. :D
Recept sam pronašla kod Smile2204 na Coolinarici, napravila ga, zaboravila na njega na dva tjedna i nakon dva tjedna je bio spreman za konzumiranje. Svakako preporučam, nevjerojatno će obogatiti različite salate, a mislim da bi se dobro slagao i sa sladoledom od vanilije ili u nekoj finoj voćnoj salati, naravno sve u vrlo maloj količini.

Za 250 ml octa trebati će vam:
250 g malina
250 ml bijelog vinskog octa
25 g šećera
par malina za ukras

Pošto sam koristila smrznute maline, malo sam ih otopila i izgnječila ih, pomješala sa octom, spremila u teglicu, protresla par puta i ostavila dva tjedna na tamnom mjestu.
Nakon dva tjedna sam procijedila ocat, i kuhala ga na laganoj vatri 10 minuta sa 25 g šećera. Kad se malo ohladio sam ga spremila u steriliziranu odgovarajuću posudicu, u mom slučaju je to staklena bočica za ocat i ulje. I to je sva mudrost. :)
Ovakav ocat možete kombinirati u različitim salatama npr. s matovilcem ili rigom. Ukoliko ga kombinirate sa rigom dodajte i par malina čime ćete postići savršeni kontrast između ljuto-gorkaste rige i slatko-kiselih malina. Još par kapi extradjevičanskog maslinovog ulja, malo soli i svježe mljevenog crnog papra, par listića parmezana i kockice popečenog kruha tzv. "croutons", u mom slučaju kukuruzni ;)...

...uživanje može početi! ;)))