8. veljače 2010.

Rogačolada i topli rogač / Homemade Carobella & Carob drink

Nedavno sam sasvim slučajno nabasala na rogač u prahu u bio&bio trgovini u Rijeci. Pošto nije bio baš nešto skup (7 kn-200 g) odmah sam ga kupila i već se nekako odmah iskristalizirala ideja za što ću ga iskoristiti. Carobellu-namaz od rogača, sam samo jednom kupila, također u bio&bio trgovini, i stvarno je preskupa, negdje oko 40 kn, pa eto, zašto ne napraviti domaću, a ujedno i jeftiniju verziju ovog finog namaza od rogača. Moja verzija je sa bademima umjesto lješnjaka i finom aromom naranče..
Za 320 g carobelle ili rogačolade trebati će vam:
200 ml slatkog vrhnja (možete upotrijebiti i zobeno ili sojino, ali u tom slučaju dodati šećera ili meda po ukusu)
korica jedne naranče
5 velikih žlica meda
3 žlice svježe iscijeđenog soka od naranče
100 g blanširanih popečenih badema
1/2 žličice začina za medenjake (izostaviti ukoliko ne volite okus tih začina)
75 g fino mljevenog rogača u prahu
20 g maslaca (može se i izostaviti, ovisi koliku gustoću namaza želite)

Postupak:
Bademe blanširajte u kipućoj vodi jedno 5 minuta, zatim ih izvadite, ogulite koricu, posušite i popecite malo na tavi ili u pećnici. Ako to radite u pećnici onda će vam trebati 5-10 minuta, na 180 stupnjeva, pazite da ne zagore jer su onda za baciti! Zatim ih lijepo sameljite, ako koristite mlinac za kavu, možete staviti malo šećera u prahu dok meljete bademe da se oni ne slijepe u jednu pastu, tj. da budu baš kao brašno. Stavite na stranu.
Slatko vrhnje zakuhajte sa naribanom koricom naranče i kuhajte jedno 5 minuta na laganoj vatri. Zatim maknite sa vatre i procijedite vrhnje od korice naranče.
Vrhnje ubacite natrag u posudu, dodajte bademe mljevene i prosijani rogač u prahu , med i začine za medenjake i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Zatim dodajte narančin sok, malo još prokuhajte i još jednom izmiksajte u multipraktiku (koristila sam štapni mikser).
Izmiksanu smjesu procijedite kroz manje sito da uklonite mrvice od badema i da dobijete lijepu kremu. Još jednom vratite na vatru na minutu dvije, maknite s vatre i ulijte u manju staklenku koju ste prethodno zagrijali na 100 stupnjeva oko 10 minuta. Ako imate perilicu za suđe, onda je najbolje staklenku u njoj oprati jer se na taj način najbolje sterilizira i i još dok je vruća uliti carobellu ili rogačoladu i dalje čuvati u hladnjaku.
*Maslac dodajte ukoliko želite da namaz bude gušći, i to ga dodajte zajedno sa bademima i ostalim sastojcima.
*Ako imate onaj grubo mljeveni rogač koji se može nabaviti u bilo kojoj trgovini onda ga možete probat samljeti u multipraktiku ili mlincu za kavu.
*Carobellu možete koristiti za kolače, palačinke, pudinge, kekse...

Kakao u prahu vs. rogač u prahu

Fino mljeveni rogač možete iskoristiti umjesto kakaa pa ćete dobiti "topli rogač" umjesto "tople čokolade" :).
Za 2 šalice toplog rogača trebati će vam:
1 šalica slatkog vrhnja
1 šalica mlijeka po želji (i tu isto može i kozje, sojino, zobeno mlijeko kao alternativa)
3-4 žlice fino mljevenog rogača u prahu
2-3 žlice meda
1 žličica mješavine za medenjake (fakultativno)

Sve sastojke osim meda kuhajte na laganoj vatri oko 5-10 minuta mješajući sa pjenjačom da se rogač u prahu skroz otopi. Na kraju dodajte med, promješajte i poslužite! Vrhnje možete zamjeniti i u potpunosti mlijekom za manje masnu verziju, a možete dodati i čokolade dok se kuha po želji.