29. siječnja 2010.

Ruski medovik (медовик)

"Teško je naći čovjeka koji ne voli "Napoleona", "Medovik" ili "Ptičje mlijeko". Navikli smo držati ove i ostale ruske slastice isključivo ruskim izumom. Međutim znate li odkuda potječu te slastice, tko ih je osmislio i zašto imaju takav naziv? Pravi odgovor je nemoguće dati budući je porijeklo ovih slastica obavijeno različitim legendama. Savršeno je očito da pripadaju periodu Ruskog Carstva i najvjerojatnije su ih po prvi puta napravili slastičari koji su kuhali na ruskom dvoru. Sudeći po tome, i kakvu popularnost uživaju restorani tradicionalne ruske kuhinje, i danas ima mnogo znatiželjnika koji žele isprobati odabrana ruska jela pripremljena točno po receptima carevih kuhara. Velik i pompozan restoran "Puškin" već godinama drži najveću popularnost u Moskvi...

...a kako je nastao ruski medovik?

Carica Elizabeta Alekseevna (čitaj Aleksjejevna), žena cara Aleksandra I, nikako nije voljela med. Novi kuhar tu činjenicu nije baš uzeo u obzir i odlučio je obradovati nadolazeće goste svježim domaćim receptom. Lagane medene korice i kuhana krema vrlo ubrzo su postali slavni.
Jelo se strašno svidjelo carici Elizabeti. Tokom jednog razgovora smotani kuhar je priznao carici da je glavni sastojak ovog kolača ništa drugo nego - med! Zbunjena carica saznavši za cijeli događaj, prasnula je u smijeh i izdala naredbu da se kuhara nagradi. Od tada, medovik je postao omiljena slastica carice Elizabete." :-)
Djelomičan prijevod ruskog članka
Kada sam saznala da je odabir ovomjesečne igrice Kuvarijacije ruski medovik korisnice Badrubuldure , jako sam se obradovala i točno sam imala predodžbu kako ću ga napraviti, uslikati, kakve boje će prevladavati itd. . Htjela sam da bude skroz u ruskom stilu, pa sam i odabrala tamnije i crvenkaste boje. Ne znam da li sam u tome uspjela, ali kolač je svakako fenomenalan!
Iako nisam puno torti napravila u životu, tek nekoliko, od nekolicine raznih keksi i kolača, mogu sa sigurnošću reći da mi je ovo dosad najbolji kolač. Svi ostali mi pokraj ovoga padaju u vodu.
Nemam iskustva nikakvog sa ovakvim korama i na kraju sam zadovoljna kako su mi uspjele. Pazila sam skroz da mi ne zagore, i istina, potrebna je sekunda da se prepeku. Pekla sam ih u standardnom kalupu za tortu sa obručem, naravno skinula obruč dok se peku i dobila 6 kori. (Moram napomenuti da sam što se tiče kora, slijedila postupak i precizne količine u receptu sa Majinog bloga. Isto tako sam primjetila da su količine u maslacu kod nje upola veće, umjesto 75 g, stavila sam 180 g. Nisam se previše obazirala i dalje nastavila sa receptom, nekako mi se činilo da veća količina maslaca ne može naškoditi. Tokom mijesenja tijesta sam morala dodati još brašna, otprilike 30-50 g, dok tijesto nije bilo lijepo mekano.)
Što se tiče kreme koristila sam Mileram od 22 % m.m., i kiselo vrhnje od 200 g od po 22 % m.m. Pomješala sam obje vrste vrhnja sa šećerom u prahu, nisam koristila onaj kristalni jer mi se nije dalo čekati da se otopi u hladnjaku. Napominjem da sam samo na kratko promješala vrhnje, tek toliko i djelomično sam i zato izabrala šećer u prahu, on se prije otopi i ne treba puno mješati kremu, imala sam čak malo grudica šećera, ali sam ih radije ostavila. Kasnije sam skužila da će mi faliti kreme, pa sam još umješala 2 vrhnja od po 180 g od 12 % m.m. Krema nije bila previše gusta, ali niti previše tekuća. Na kalup sam vratila natrag obruč i ubacila prvu koru, namazala narednih 4 kora sa kremom i stavila u hladnjak da lijepo "odspava" 24 sata.
Koru koja je bila viška sam narezala na više trokuta, napunila kremom i pustila sat vremena da slegne. Htjela sam probati kolač, a i trebalo mi je za potrebe fotografiranja budući da torta-medovik najvjerojatnije sutra ide na rođendan prijatelju pa neću imati niti prilike je uslikati i prezentirati. Već nakon pola sata ovaj komadičak dolje na fotki se mogao lako rezati, kore nisu bile uopće tvrde nešto strašno, iako se jasno vidi da on ipak mora odležat do sutra. Navečer je već ovaj komadičak bio mekaniji.
I mala matrjuška je odlučila pozirat ;))

Sve u svemu, toplo preporučam onima koji nisu probali ovaj kolač da ga definitivno probaju.