13. siječnja 2010.

Polpete od leće i zobenih pahuljica sa umakom od jogurta i sezama

Nakon svih onih kišnih i tmurnih tjedana u Rijeci za koje sam mislila da im stvarno nema kraja, napokon nam je stiglo sunce! Pa ako i kratko potraje, nema veze, bitno da je tu, dobro raspoloženje se svugdje osjeti, svi smo poletniji, možemo šetati i puniti baterije, a i s onom napornom kišom mislim da smo svi meteoropati.
Pogled na Rijeku i more sa Trsatske gradine, nedjeljno popodne

Prelazim odmah na recept koji sam pronašla u jednoj kuharici "Recepti bez kolesterola", a koji me je oduševio. Ako ste ikad probali polpete od sojine fašir smjese, ove polpete će vam se sigurno svidjeti. Pošto obožavam mahunarke i žitarice bilo koje vrste i na bezbroj načina, ovo mi je bio pun pogodak za fini lagani ručak, nakon pretjerivanja u slatkom tokom blagdana.

Neke sastojke sam malo izmjenila i prilagodila po svom guštu, pišem ih odokativno jer su polpete nastale spontano, npr. ako vam ostane guste maneštre od leće i morate isprazniti hladnjak. A i u samom receptu najprije treba napraviti gusto varivo od leće...

Za polpete trebati će vam:
1/2 šalice zobenih pahuljica (onih usitnjenih, mekanih)
7-8 žlica gustog variva od smeđe leće ili kuhana leća
2 žlice Gomashio začina (popečeni na suho, sezam i sol, koji se zatim melju)
2 žlice na sitno nasjeckanog peršina
svježe mljeveni papar i sol po potrebi
1 umućeno jaje
brašno
mrvice svježeg kruha (može i obične prezle, ali je ukusnije sa sviježim)
naribana korica jednog limuna

Za umak od jogurta i sezama:
1 šalica jogurta
2 žličice gomashio začina (za zamjenu može i tahini-pasta od sezama)
1 žličica soka od limuna
1 žlica sitno nasjeckanog peršina

Postupak:
Najprije ću napisati recept za maneštru od leće, na način kako sam ja napravila. Ukoliko imate svoj recept, preskočite.
Popržiti pola glavice luka na malo ulja i posoliti, pirjati na laganoj vatri dok malo ne omekani, zatim dodati isjeckani na sitno režanj češnjaka i 1 mrkvu narezanu na ploškice. Pirjati dok ne omekani, zatim dodati povrtnu kocku za juhu (koristih onu od Alnature koju možete nabaviti u DM-u, zelene je boje i sadrži između ostalog začinsko bilje), malo curry-a, dodati zatim 2 šalice leće, šalicu pasirane rajčice i vode po potrebi, kuhati jedno 20 minuta, odnosno dok leća ne bude mekana i maneštra gusta. Na kraju dodati po želji nasjeckani peršin žlicu-dve extra djevičanskog maslinovog ulja.

Izrada polpeta:
Maneštru i zobene pahuljice pomješati toliko da smjesa bude gusta da ju lijepo možete oblikovati rukama, ukoliko je prerijetka dodati zobenih pahuljica. Zatim dodajte peršina, gomashio začin, (koji napravite tako da 17 žlica sezama popečete na suho sa 1 žlicom soli i zatim sameljete u multipraktiku ili štapnim mikserom) papar i sol po svom ukusu. Mokrim rukama oblikujte polpete, uvaljajte ih u brašno, zatim u jaje i na kraju u mrvice, svježe ili one već gotove kupovne. Stavite ih peći na malo ulja u teflon tavu dok ne budu zlaćane boje.

Za svježe mrvice:
Svježi kruh stavite u zamrzivač dok se malo ne stvrdne, zatim ga izvadite i naribajte na mrvice, a ukoliko imate multipraktik nemojte staviti u zamrzuvač već samo usitnite kruh u multipraktiku.

Polpete pecite po mogućnosti u teflon tavi na vrlo malo ulja dok ne budu zlaćane boje, a možete ih ubaciti i u pećnicu.

Pečene polpete prelijte sa umakom koji ste napravili tako da ste pomješali sve sastojke za umak.
Poslužite uz neku finu salatu! Dobar tek!