25. svibnja 2009.

Crna riža ili Venerina riža (riso Venere) i domaća tjestenina od pečenog i rižinog brašna

Crna riža je posebna vrsta riže crne boje koja se u Kini uzgaja već stoljećima. Naziv joj je i zabranjena riža jer se u Kini sve do 19. stoljeća konzumirala samo na dvoru cara i kineskog plemstva te je samim time bila i ostala vrlo cjenjena. U Italiji se prodaje pod nazivom "riso Venere", a razlog je taj što se na kineskom dvoru koristila i kao afrodizijak pa je tu poveznica sa rimskom božicom ljubavi, Venerom. 1 kg ove riže danas stoji dobrih 5-8 eura jer je vrlo rijetka, ne uzgaja se kao bijela riža i ne uspjeva na svim područjima. Crna riža ima čak 4 puta više željeza i 2 puta više silicija nego bijela riža, bogata je fosforom i vlaknima te sadrži još i minerale poput kalcija, selenija, cinka. Ono što je čini ipak najposebnijom je njena crna tamna boja koju duguje visokom udjelu antocijanina, brojnih antioksidanata koje još pronalazimo u tamnim namirnicama poput borovnica, grožđa te koji vezuju slobodne radikale te imaju antioksidacijsko djelovanje. Osobno su me vrlo zaintrigirali antocijanini pa ako i vas zanima možete više pročitati u ovom odličnom članku našeg najpoznatijeg nutricionista, Ignjata Kuliera. Vrlo zanimljivo i korisno. :)
No da se ja vratim na rižu.. Crna riža ima skroz specifičan okus, pomalo dimljeni, iiznimno aromatičan, pa možda i miris pečenog kruha, na pakovanju riže kažu miris ebanovine, a na internetskim stranicama spominju taj "nutty taste". Ostajem pri tome da je ova riža izuzetnog, bogatog okusa te bi bilo jako lijepo da se može i kod nas nabaviti.. Nisam je pronašla niti u jednoj bio trgovini. :(
Otkrila sam je prije 2 godine i od tada je redovito nabavljam u Trstu u Italiji. 1 kg te riže je 5 eura, a malo pakovanje od 300 g od poznatog branda Riso Gallo stoji oko 3 eura.
E da, da ne zaboravih, kad se skuha, ima tamno-ljubičastu boju, a voda u kojoj se kuhala je skroz ljubičasta. Do sad sam je spremala kao rižot...
...a ovaj put sam se malo pozabavila domaćom ljubičasto-sivom tjesteninom :D. Sirova zrna crne riže sam samljela u brašno (jedva jedvice sa štapnim mikserom!?! jer nemam nikakav mlinac) i dodala u tijesto tako da tjestenina dobije jedan novi miris i boju...štih. :D
Kao što možete vidjeti na slikama, brašno crne riže izgleda kao pepeo.
Za cca 400 g domaće tjestenine bez jaja trebati će vam:
2 i pol šalice pečenog polubijelog brašna tip 850
35 g crnog rižinog brašna (može i obično rižino brašno)
pola šalice pšenične krupice tj. griza
1 i pol šalica vode na sobnoj temperaturi
prstohvat soli

Postupak:
Sve suhe sastojke pomješajte, zatim dodajte vodu i umjesite tijesto. Zamotajte ga u pamučnu krpu na sat vremena.
Nakon toga tijesto vrlo tanko razvaljajte i režite u željene oblike, npr. mašnice....
...malena srčeka koje možete iskoristiti za domaću juhu....:)

...ili pak izribajte tijesto, pa ćete dobiti poznatu slavonsku taranu, a recepte za taranu imate ovdje. :)
Što je bilo dalje s tjesteninom saznati ćete u jednom od idućih postova. :D