23. svibnja 2009.

Špageti s jagodama i mascarponeom

Vrlo jednostavno jelo, pomalo čudna kombinacija sastojaka, ali obečavajuća. Jagode, svježe mljeveni crni papar i kremasti sir, to je sve što vam treba. Špagete vjerojatno već imate. :)
Ovo jelo sam napravila prije otprilike 5 godina točno prema receptu. Među zadnjim stranicama časopisa Elle gdje je jedan cijeli članak bio posvećen jagodama i receptima s jagodama, ovaj mi je u potpunosti zapeo za oko, i morala sam ga napraviti. Tada me nije toliko oduševio kao neki dan. Ne znam zašto, možda jer sam sada više spremna za neke nove okuse, a možda i zato jer sam umjesto mascarponea stavila Dukatela kremasti namaz. Za one koji vole slatko slane neobične kombinacije, ili pak neutralna jela, jer rekla bi da je ovo u potpunosti neutralno jelo, neka isprobaju. Autor članka kaže kako ovom jelu može konkurirati samo rižot od jagoda i parmezana, tradicionalno jelo iz Genove, nisam išla dalje istraživati, vjerovat ću mu na riječ.

Za ovo jelo trebati će vam:
400 g špageta
250 g Mascarpone-a, ili neki kremasti sirni namaz kao Philadelphia, Dukatela
250 g jagoda, još bolje ako su šumske
4 žlice maslinovog ulja
svježe naribani parmezan
vlasac
svježe mljeveni crni papar!

Postupak pripreme:
Špagete skuhajte u kipućoj slanoj vodi.
Dok se kuhaju špageti, jagode izgnječite sa vilicom i pomješajte sa krem sirom, obilato popaprite! i dodajte malo sjeckanog vlasca (možete staviti i suhi vlasac, u tom slučaju ga malo namočite prije upotrebe).
Kuhane špagete procijedite, pomješajte sa umakom od sira i jagoda, svaku porciju prelijte sa žlicom maslinovog ulja i pospite sa parmezanom!
Dobar tek! :)