7. svibnja 2009.

Zdravi kolač od naranče - mini tortica

Zahvaljujući Studeni sa bloga TeaTime! napokon sam napravila, sad već nekoliko puta, mini tortice u pravim kalupićima :D. Naime, Studena mi je poslala mini kalupiće za francuske tartellettes i ovom prilikom joj se još jednom zahvaljujem jer su me izuzetno obradovale, hvala ti Studena! :D
Prvi recept koji sam napravila u kalupićima je bio zdravi kolač od naranče. Ovaj recept je potekao od veganskog recepta Musli muffina Mirjane Brlić kojeg sam pronašla na Coolinarici, a ja sam ga malo izmjenila i dodala sastojke po svom guštu. Vrlo je lagan, sočan, mirisan i pogodan za one koji su alergični na jaja i mliječne proizvode. Meni je osobno jedan od dražih obroka za doručak i baš zbog toga što je lagan, nestane doslovce u trenu... :D Moram napomenuti da se ovdje ne radi o rahlom kolaču (u koji inače stavljamo jaja i mliječne proizvode) već više spužvastom, ali ukusnom kolaču. Možete ga također prerezati na više slojeva pa iskoristiti za kakvu finu tortu.
Ovog puta imam i gosta na blogu :D, a to je autor gornje fotografije, Tomo Dubrović. Njemu kolač, meni fotografija, suradnja sklopljena ;)). Njegove radove možete pogledati na ovoj stranici.

Sastojci koju su vam potrebni za kolač kojeg možete peći u uobičajenom kalupu za pitu:

250 g pšeničnog polubijelog brašna tip 850
100 g zobenih pahuljica
1 žlica praška za pecivo
prstohvat soli
1 naranča (korica i iscijeđen sok!)
korica jednog limuna
100 ml biljnog ulja
3 žlice sirupa od bazge (ili Dona sirup bazga jabuka)
4 žlice nerafiniranog šećera (možete i povećati količinu šećera, koristila sam Alnaturin nerafinirani šećer)
100 g tamne čokolade po želji, ili bijele čokolade, a može se i izostaviti u potpunosti (koristila sam Alnatura tamnu čokoladu sa uljem naranče)
300 ml sojinog mlijeka

Za preljev:
džem ili marmelada od marelice

Postupak:
Najprije pomješajte sve suhe sastojke, osim šećera. Zatim pomješajte sve tekuće sastojke i šećer i mutite sve dok se šećer ne otopi. Tekućim sastojcima dodajte naribanu koricu limuna i naranče, pomješajte, pa sjedinite tekuće i suhe sastojke. Čokoladu narežite na sitne komadiće npr. svaku kockicu na 4 djela, a možete usitniti i u multipraktiku. Ubacite u smjesu čokoladu, sve još jednom dobro promješajte i ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za pite. Pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko pola sata ili provjerite vilicom ako je pečeno. Kad je kolač pečen premažite ga sa nekoliko žlica marmelade od marelice. Dobar tek!

p.s.: na gornjoj fotki nema čokolade u kolaču, jer nisam stavila u sve tortice čokoladu...