16. ožujka 2009.

Tartellette aux myrtilles ili francuska mini pita s borovnicama

U ponedjeljak su počeli Dani frankofonije i francuske kulture u Rijeci i traju do 22/03/2009. Tako sam odlučila da ovaj post u svakom slučaju bude povezan sa Francuskom. :)

Recept je iz Francuske kuharice Joanne Harris i Fran Warde. Svakako preporučam ovu kuharicu jer ima zaista prekrasnih recepata, fotografija, a posebno mi se sviđa što je nevjerojatno toplo napisana, opisivajući najpoznatije recepte iz samog srca francuske obitelji, kao što i sama Joanne kaže. Spomenut ću samo nekoliko recepata koji su me oduševili...extramirisna juha od češnjaka pratete Simone, Anouchkin kruh sa čilijem, nezaobilazan Quiche Lorraine, raža sa začinjenim maslacem, Vol-au-vents, Juha od gljiva i rajčica..
Što se tiče slastica..bretonski puding i bretonski kolač, višnje na začinjenom tostu, voćne ljetne pite poput pite od limuna, pite od jagoda, pite od borovnica..
Za čokoholičare - extrasočni kolač od čokolade i badema..vruća čokolada...Roulade bicolore - dvobojna rolada (sa bijelom i crnom čokoladom)...i još puno puno toga..:)
Iako sam isprobala sve gore navedene pite, ova mi je ipak najdraža jer je nevjerojatno sočna i voćna, sa daškom ljeta i prirode, a miris koji se širi po kuhinji je neopisiv... :)
Ovdje ću ispisati recept za pitu koja se peče u uobičajenom kalupu za pite. Ja sam prepolovila tijesto i nadjev na pola, jedan dio tijesta spremila u zamrzivač, a od druge polovice tijesta sam dobila 7 mini pita koje sam pekla u kalupu za muffins. Napravila sam male izmjene što se tiče tijesta tako što sam 1/2 pšeničnog brašna zamjenila raženim.

Za tijesto ili pâte brisée:
125 g pšeničnog brašna
125 g raženog brašna
175 g maslaca na komadiće
20 g nerafiniranog smeđeg šećera
1 jaje
1/2 žlice vode

Obje vrste brašna pomješajte sa maslacem tako da smjesa nalikuje na krušne mrvice. Zatim dodajte šećer, jaje i pola žlice vode. Umjesite tijesto i stavite u hladnjak na 40 minuta.

Za nadjev:
500 g borovnica ili nekog drugog šumskog voća npr. maline, kupine, ribiz
2 jaja
125 g nerafiniranog smeđeg šećera
175 g punomasnog slatkog vrhnja
25 g brašna
1 žličica likera od borovnice ili nekog drugog šumskog voća

Postupak:
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini te ga pažljivo prenesite i utisnite u kalup. Borovnice ravnomjerno rasporedite po tijestu u kalupu. Za nadjev pomješajte jaja, šećer, vrhnje, brašno i liker dok ne dobijete tekuću smjesu te zatim prelijte preko borovnica. Posipajte površinu pite još malo sa šećerom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 celzijevih stupnjeva cca 35 minuta.
Ovaj recept možete peći i u obliku malenih pita u odgovarajućim kalupima, u tom slučaju ćete od ove smjese dobiti cca 14 pita. Ja sam ih malo prenatrpala nadjevom :)), pa je tokom pečenja nadjev izlazio van pite..ali to nije nimalo smetalo ;).