3. veljače 2009.

Čokoladni džem s cimetom

Ovaj divan recept pronašla sam na Medihinom blogu na stranici od Coolinarike. Već se mjesecima spremam napraviti ga, međutim kondenzirano mlijeko i nije baš lako nabaviti kod nas. Uspjela sam ga nabaviti u Italiji, pod nazivom "latte concentrato". Pakiran je u limenci, u 2 varijante, zašećeren i bez šećera. A ukoliko ga ne možete nabaviti, nekoliko domaćih recepata se nalazi na stranicama Coolinarike.

Uglavnom, kada sam napokon nabavila to mlijeko, smješala sam sve namirnice navedene u receptu, i zatim kuhala i mješala i mješala na laganoj vatri...
...i već je polako postajalo naporno to mješanje jer nikako da se zgusne ;)..ali isplatilo se. :D Budući da nisam imala termometar za provjeru temperature, poslušala sam Medihin štos sa kuhačom. Kad je kapljica džema visjela u zraku, bio je gotov.

I tako je moj čokoladni džem bio za otprilike sat vremena spreman za konzumiranje, gust i fine marmeladne teksture da nema nimalo sumnje da se radi o pravom pravcatom džemu ;) ma štogod netko tvrdio... To ipak nije klasični namaz tipa Eurokrem!
Ovaj podsjeća na čokoladne kreme kojom pune kupovne brioše tipa 7 Days...ili možda na čokoladni karamel puding.
Jedina izmjena koju sam napravila u receptu je začin. Nisam imala med od naranče, pa je cimet dobio ulogu začina tako što sam ga dodala na samom kraju. Ipak mislim da bi korica naranče i med od naranče bili najbolji izbor.

Za kraj, toplo preporučam da isprobate ovaj recept, meni se toliko svidio da sam ga morala upakirati....zaslužio je! ;)